Financije
StoryEditor

UBS preuzima Credit Suisse

19. Ožujak 2023.
Credit Suisse

Švicarska banka UBS preuzet će konkurentsku banku Credit Suisse za tri milijarde franaka, odnosno 3,035 milijarde eura.

Kako prenosi New York Times, čelnici švicarske vlade i regulatori poručili su da je ovaj na brzinu dogovoren posao najučinkovitiji način za umirivanje ulagača s obzirom da su dionice Credit Suissea pale nakon propasti Silicon Valley banke, o čemu smo već pisali u Lideru.

Kako bi pomogla UBS-u, Švicarska narodna banka pristala je dati zajam do 100 milijardi švicarskih franaka, a švicarski financijski regulator je objavio da će privremeno suspendirati neke propise kako bi pomogao UBS-u probaviti svog glavnog konkurenta.

Preuzimanje Credit Suisse dosad je najposljedičniji rezultat previranja koja su se proširila propašću banke Silicon Valley ranije ovog mjeseca. No problemi Credit Suissea uglavnom su bili sami uzrokovani, povezani s godinama skandala i financijskih pogrešaka koji su ovu banku stajali milijarde dolara.

Čak ni slamka spasa vrijedna 50 milijardi franaka od Švicarske nacionalne banke, najavljena prošli tjedan, nije uspjela zaustaviti eroziju povjerenja ulagača koja je potopila dionice Credit Suissea na rekordno niske razine. Razgovori između Credit Suisse i daleko jačeg UBS-a pojačali su se tijekom prošlog tjedna, jer su švicarske bankarske vlasti nastojale izbjeći kaotično raspuštanje Credit Suissea.

Očekuje se da će UBS platiti samo djelić od otprilike 8,8 milijardi švicarskih franaka, ili 9,5 milijardi dolara, koliko je Credit Suisse procijenjena u petak. Uvjeti ovog preuzimanja još se uvijek dogovaraju, a preuzimanje predstavlja raspuštanje 166 godina stare institucije.

Credit Suisse je tijekom godina bio opterećen skandalima - od pranja novca do pogrešnih trgovanja okladama - koji su ga opterećivali gubicima i naštetili njegovom ugledu.

Banka se posljednjih mjeseci borila da se preokrene, ali dva događaja prošlog tjedna pridonijela su padu Credit Suissea. Prvo, banka je u utorak otkrila da postoje ‘materijalne slabosti‘ u njezinim financijskim izvješćima. I drugo, pometena je širokom i sve jačom panikom u financijskom sektoru; dok su dionice diljem svijeta pale nakon kolapsa Silicon Valley Banke i Signature Banke, tržišta su postala posebno oprezna prema Credit Suisse banci.

17. travanj 2024 03:01