Konferencije i edukacije
StoryEditor

Ana Zorić: ESG je ključan ako želimo mladima ostaviti prilike za budućnost

18. Svibanj 2023.
ESG - Održiva budućnost, Ana Zorićfoto Ratko Mavar

Kako održivost postaje sve važniji segment za cjelokupno društvo, postaje i sve važniji za kompanije. Upravo zato i regulatori Europske unije već neko vrijeme razrađuju brojne okvire kojima bi kompanije natjerale da doista počnu brinuti o okolišu i rade održivije.

Održivo financiranje, koje podrazumijeva okolišne, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike prilikom donošenja odluka o ulaganju, postaje sve važnije, a fokus ulaganja počinje se stavljati na društvo i projekte koji će unaprjeđivati ili mijenjati postojeće poslovne modele s ciljem postizanja društveno odgovornog i održivog poslovanja.

Upravo zato ova tema postaje sve važnija poduzetnicima, a Lider je ponovo pokazao da prepoznaje njezinu važnost i da razumijem interes zajednice, istaknuo je Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider, povodom otvorenja Liderove konferencije ‘ESG – Održiva budućnost‘.

– Ova tema pokazuje da svi oni koji su na krenuli na vrijeme su sada u prednosti. Ako ćemo iskreno osobno sam bio skeptičan hoće li ova tema biti zanimljivi ljudima, je li ovo prolazna moda, no ne znam niti jednu drugu direktivu koja uzima toliko interesa. Nadam se da u narednim godinama, kada te direktive nastupe, vaše tvrtke neće imati probleme s njihovim ispunjavanjem – kazao je Šajatović.  

Naime, nakon što je 2018. nefinancijsko izvještavanje postalo obveza svih velikih kompanija, od 2024. godine postaje obveza i za male i srednje te sve financijske institucije i kompanije i bit će ključan preduvjet za financiranje projekata. Istovremeno, Europska unija već je uspostavila je regulatorni okvir za ESG izvještavanje, no uvodi i nekoliko važnih promjena po pitanju objavljivanja okolišnih, društvenih i upravljačkih informacija. Jedna od njih je da će obveznici svoje izvještaje morati sastavljati prema europskim standardima za izvještavanje o održivosti (ESRS) – time će obuhvaćeno oko 50 tisuća poduzeća, a prva takva izvješća o održivosti biti će objavljeni u 2025. za financijsku godinu 2024.

Upitna budućnost

Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija, u uvodnom dijelu konferencije je istaknula da su ove teme ključne kako bismo osigurali vlastito postojanje u budućnosti, a upravo zato u EU Europska unija donosi nove regulative.

– Zašto uopće pričamo o ovoj temi i zašto je ona ključna? Jer je naš poslovni model nepobitno utjecao na klimu i ubrzao klimatske promjene. Kako bismo našoj djeci ostavili prilike za budućnost ili barem jednake šanse kao što ih imamo mi, moramo primijeniti održivo poslovanjem. Upravo zato ESG moraju biti uključeni u vaše poslovanja – kazala je Zorić.

U svom izlaganju je istaknula i da je EU posebno izložena klimatskim promjenama te istaknula nekoliko alarmantnih podataka. Naime, kazala je da Europi prijeti: 400 tisuća preranih smrti zbog onečišćenja zraka, 90 tisuća smrtnih slučajeva godišnje zbog toplinskih valova, smanjenje količine dostupne vode za 40 posto u južnim regijama EU-a, izloženost 2,2 milijuna ljudi poplavama obalnih područja svake godine. Također, po pitanju gospodarstva, spominje godišnje gubitke od 190 milijardi eura.

Ante Žigman, predsjednik upravnog vijeća HANFA-e, koji je na konferenciji detaljno izložio primjenu Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) istaknuo je da već dugo nije bio na ovako popunjenoj konferenciji i time dodatno potvrdio važnost ove teme.

Kako bi doprinijeli okolišu, stavili važnost na ove teme i pomogli kompanijama da pripreme poslovanja za sve promjene koje dolaze, za nefinancijsko izvještavanje i nove direktive pozitivnim promjenama, Lider je okupio stručnjake iz ovog područja. U nastavku konferencije ćemo kroz pet izlaganja, tri panel rasprave i radionicu dati odgovore na ključna pitanja koja tvrtke vode u smjeru održivog razvoja poštujući sve aktualne uredbe, direktive i smjernice.

20. travanj 2024 04:28