Konferencije i edukacije
StoryEditor

Erdogan: Ne vidim razloge zašto trgovinska razmjena između Turske i Hrvatske ne bi došla do pet milijardi dolara

08. Rujan 2022.
foto Ratko Mavar

Piše: Roko Kalafatić

Nakon obraćanja predsjednika Milanovića, koji je naglasio važnost suradnje poslovnih zajednica Turske i Hrvatske, na 'Hrvatsko-turskom poslovnom forumu' koji su organizirali Lider media i Liderov Klub izvoznika uzvanicima se obratio i predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan.

- Veliko je zadovoljstvo ponovno biti u gradu Zagrebu nakon šest godina. Ova je godina u kojoj se slavi 30 godina diplomatskih odnosa između Republike Turske i Republike Hrvatske i zbog toga sam vrlo sretan i zadovoljan. Prije svega, zahvalan sam na gostoprimstvu i ljubaznosti koje ste pokazali mojoj delegaciji i meni, a također i turskoj kompaniji DEIK koja je pomogla s organizacijom - poručio je.

S obzirom na činjenicu da se hrvatsko gospodarstvo trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji nakon neočekivanih i naglih promjena na prostoru Europe, rastući izazovi poput gospodarske krize, inflacije i poskupljenja energenata neminovno utječu na ekonomski rast. Ne bi li i u teškim vremenima ostvarivali dobre ekonomske rezultate i lakše prebrodili teška vremena ispred nas, ključne su poslovne suradnje između dviju zemalja poput Turske i Hrvatske, a to prepoznaje i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

- Danas sam s predsjednikom Republike Hrvatske, Zoranom Milanovićem, vodio vrlo konstruktivne i produktivne sastanke. Razgovarali smo o trgovinskim, gospodarskim i bilateralnim odnosima naših dviju zemalja i čvrsto vjerujem da ćemo tu suradnju unaprijediti isto kao i prijateljstvo između naših država - poručio je turski predsjednik. 

image
foto Ratko Mavar

Erdoğan je također poručio da su Turska i Hrvatska dobri poslovni partneri te da su trgovinske razmjene dvaju zemalja na početku 2021. godine iznosile 387 milijuna dolara. Ove je godine taj iznos došao do čak 900 milijuna dolara.

- Ne vidim srednjoročne ili dugoročne razloge zašto ta brojka ne bi došla do pet milijardi dolara - kazao je turski predsjednik koji se posebno obratio hrvatskim i turskim predstavnicima poslovne zajednice. 

image
foto Ratko Mavar

- Naša je, ali i vaša dužnost da stvarate dobre odnose i jačate ekonomske veze između Turske i Hrvatske. Svi moramo uložiti trud ne bi li došli do još boljih rezultata. Pred nama su velike mogućnosti suradnje u područjima poput energetike, ICT-a, graditeljstva, poljoprivrede i prehrane, financija i mnogih drugih, a Turska je spremna ponuditi razne mogućnosti svojim hrvatskim prijateljima - kazao je Erdoğan i dodao da vjeruje da će suradnja Hrvatske i Turske zasigurno doprinijeti ne samo razvoju naših dviju zemalja, već i cijele regije. 

Turski se predsjednik osvrnuo i na činjenicu da je zemlja uspjela ostvariti vrlo dobar gospodarski rast unatoč svim preprekama i naglasio da jeTurska do sada uspjela privući čak 14 milijardi dolara izravnih međunarodnih ulaganja. Također je napomenuo da je iznimno ponosan na tursko gospodarstvo koje postaje sve atraktivnije, ali i da je Turska jedna od tri najuspješnije zemlje na svijetu u okviru razvoja bespilotnih vojnih letjelica koje će, kaže, jednom biti broj jedan u svijetu. 

- Turska nudi velike mogućnosti hrvatskim gospodarstvenicima. Vjerujem da će naša daljnja suradnja osigurati 'win-win' scenarij za obje države i da ćemo zbog toga razviti još bolju suradnju. Vidimo da i hrvatska strana dijeli isti stav i iskreno se nadam da će nakon ovog Foruma naši odnosi postati još čvršći - zaključio je predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan.

image
foto Ratko Mavar
19. travanj 2024 15:09