Konferencije i edukacije
StoryEditor

Konferencija o energetskoj budućnosti Hrvatske: Danas energetika više nije dosadna

28. Svibanj 2024.
foto Ratko Mavar

Svaka kriza prvo pogodi energetski sektor, pa se zatim prelije u sve ostale. Kako osigurati pristupačnu i kontinuiranu energiju, kakva je energetska slika Hrvatske te kakve su cijene energije samo su neka od pitanja na koja će danas dati odgovor brojni sudionici Liderove konferencije Energetska budućnost Hrvatske, koja se održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, u svom uvodnom govoru osvrnuo se na to kakva je nekada bila situacija u energetici, u odnosu na situaciju danas.

– Kao mladi novinar 1983. godine u Večernjem listu dobio sam zadatak pratiti sektor energetike. Bilo je to dobro vrijeme jer su bile nestašice energije, a moji su tekstovi bili na naslovnici. Ali tada je bilo dosadno vrijeme za energetiku. Kad gledamo današnju situaciju s cijenama, regulatorima, ekološkim promjenama, taj se imidž energetike dramatično promijenio. Kolike su danas u energetici prilike, opasnosti i mogućnosti potvrđuje i velik odaziv na našu današnju konferenciju. Sa zanimanjem ćemo pratiti današnje diskusije i izlaganja – rekao je Šajatović.

image

Miodrag Šajatović

foto Ratko Mavar

Da danas energetika apsolutno nije dosadna potvrdio je i Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, dodajući da danas moramo promijeniti paradigmu u planiranju energetskog sustava. Milatić je, naime, naglasio važnost izgradnje infrastrukture.

– Ne trebamo prvo procijeniti kakva će biti potrošnja u Hrvatskoj pa tek onda prema tome graditi kapacitete. Drago mi je da su HERA i HOPS shvatili činjenicu koju mi govorimo već četiri godine, a to je da elektroenergetsku mrežu od 400 kV treba sagraditi država – rekao je Milatić.

image

Ivo Milatić

foto Ratko Mavar

Dodao je i da su do kraja lipnja obavezni predati revidirani Nacionalni energetski plan, koji će prema Milatićevim riječima biti ‘puno ambiciozniji od same energetske strategije‘.

- Do 2030. godine imat ćemo 10,5 gigavata instaliranih kapaciteta u Hrvatskoj, od kojih će četiri gigavata biti solari, a oko dva vjetar, 318 megavata će biti geotermalne elektrane, dok hidroelektrane i ostalo ostaje u iznosima koji su danas prisutni.  Od 2021. do sad izdali smo više od pet gigavata energetskih odobrenja od čega više 2,3 gigavata u zadnja dva mjeseca – rekao je Milatić.

Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemens Energyja, istaknuo je da je ova konferencija nezaobilazan događaj za sve dionike u energetici, ali i skup koji aktivno oblikuje sutrašnjicu.

– U Siemens Energyju ne čekamo budućnost, mi je stvaramo. Svaki projekt i inicijativa korak su prema održivijem svijetu. Čak jedna šestina svjetske energije proizvedena je pomoću tehnologija koje je proizveo Siemens Energy. Svatko od nas ima važnu ulogu u klimatskim promjenama i vaša aktivna participacija ključna je za promjenu. Želim vas pozvati ne samo da slušate, nego i da sjelujete. Na pragu smo promjene koja zahtijeva naš angažman, koji može promijeniti naš svijet. Budimo predvodnici promjene – naglasio je Miljavac.

image

Boris Miljavac

foto Ratko Mavar
01. srpanj 2024 10:17