Konferencije i edukacije
StoryEditor

Revizija i korporativno upravljanje u kontekstu ESG

26. Travanj 2023.
Piše: Zrinka Bratić

Sukladno važećoj zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj, obveznici nefinancijskog izvješćivanja su veliki subjekti od javnog interesa s više od 500 zaposlenika. Usvajanjem Direktive o korporativnom izvješćivanju u održivosti (Direktiva (EU) 2022/2464, Direktiva) obveznici primjene ESG izvješćivanja znatno se proširuju u odnosu na obveznike nefinancijskog izvještavanja. 

ESG donosi značajne promjene u načinu vođenja i vrijednostima tvrtke, jer zahtjeva da se pitanja održivosti razmotre kao ključni dio strategije i poslovanja. 

Kreiranje vrijednosti počinje od vrha

Transformacija u smjeru održivosti podrazumijeva svjesnost ključnih dionika o važnosti ESG pitanja. Izvješćivanje o održivosti provodit će se prema europskim standardima o održivosti, čije se donošenje očekuje u lipnju ove godine. Zahtjevi standarda su sveobuhvatni te će za njihovu implementaciju trebati uključenost svih poslovnih funkcija i razina tvrtke. Uloga nadzornog odbora kao pokretača promjena u određivanju smjera korporativne strategije ključna je za implementaciju i praćenje procesa izvješćivanja o održivosti, pri čemu je temeljni preduvjet posjedovanje odgovarajućih stručnih znanja i neovisnost članova nadzornog odbora.

Donosimo sažetak podataka o neovisnosti članova nadzornog odbora, iz HANFA-inog godišnjeg izvještaja o korporativnom upravljanju za 2021. godinu:

image
foto

Ovi podaci pokazuju da većina nadzornih odbora ne zadovoljava zahtjev neovisnosti. Hrvatska revizorska komora u svom djelovanju uključivat će se u aktivnosti namijenjene stvaranju pozitivnog ozračja za poticanje neovisnosti članova tijela korporativnog upravljanja, s ciljem unapređenja kvalitete financijskih i nefinancijskih informacija.

Isti izvor navodi da 72 posto članova nadzornih odbora svih izdavatelja dionica ima visoku stručnu spremu, a 12 posto titulu doktora znanosti, dok podaci o njihovim područjima stručnosti nisu javno dostupni. Potencijalni nedostatak specifičnih znanja moguće je premostiti korištenjem vanjskih stručnjaka. Uz poštivanje profesionalnih i zakonskih zahtjeva, kompetencije i iskustvo revizorskih društava u pružanju savjetodavnih usluga mogu pridonijeti radu nadzornih odbora.

Uloga revizora u ESG izvješćivanju

Direktiva zahtjeva davanje uvjerenja neovisne treće strane na izvješće o održivosti.

Zbog visokih profesionalnih zahtjeva neovisnosti, etike, stručnog usavršavanja i osiguranja kvalitete kojima podliježu, revizori i revizorska društva su prepoznati kao pružatelji usluge izražavanja uvjerenja na izvješće o održivosti. Osim pružatelja usluge zakonske revizije, uvjerenje može dati i drugo revizorsko društvo odnosno revizor, ovisno o modelu implementacije Direktive u zakonodavstvo pojedine zemlje. 

image

Zrinka Bratić

foto Amelie Photography

Prva izvješća o održivosti dostavljaju se u 2025. godini, za razdoblje od 1. siječnja 2024. godine, te su obveznici izvješćivanja dužni pribaviti na njih uvjerenje revizora. Više informacija vezano uz obveznike i rokove izvješćivanja o održivosti možete pronaći u informativnom letku Najčešća pitanja: Sve što trebate znati o Direktivi o korporativnom izvješćivanju o održivosti.

Izvješćivanje o održivosti dovodi proces izvješćivanja na viši stupanj te pridonosi unapređenju kvalitete korporativnog upravljanja, budući da učinkovita i potpuna implementacija ESG zahtjeva nije provediva bez razvijenog korporativnog upravljanja.

Revizorovo uvjerenje na izvješće o održivosti dat će dodatno povjerenje na usvojene ESG politike te točnost i pouzdanost pruženih informacija.

Konferencija ESG – ODRŽIVA BUDUĆNOST održat će se 18. svibnja u Kraš Auditoriumu. Više o programu i govornicima dostupno je na web stranici. Broj mjesta je ograniče stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

19. travanj 2024 15:21