Konferencije i edukacije
StoryEditor

[48 sati] U Poreču započeo 15. susret gradonačelnika i poduzetnika

22. Studeni 2023.
15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Luka Balenfoto Ratko Mavar
Pišu: Anamarija Mujanović i Marija Crnjak

Započela je 15. Liderova konferencija ’48 sati‘, odnosno 15. susret gradonačelnika i poduzetnika koji se ove godine održava u Poreču.

Financiranje projekata gradskih i lokalnih potreba je sve teže i potrebno je pronalaziti nove modele suradnje gradskih vlasti i poslovne zajednice. Smanjena mogućnost financiranja komunalne infrastrukture i javnih investicija te rastuće potrebe gradova upućuju na pojačanu komunikaciju poslovne zajednice i gradskih vlasti.

Susret gradonačelnika i poduzetnika ukazuje na potrebu aktivne uloge gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti. Nužno je osvijestiti potrebu i mogućnost da gradovi generiraju poslovnu aktivnost koja će doprinijeti održivom razvoju.

U EU je regionalna politika jedna od najvažnijih, a i u Hrvatskoj se sve više pažnje posvećuje važnosti gradova, županija i regija. Kriza je šansa za regionalnu politiku i naglašenu ulogu gradova kao generatora poslovne aktivnosti.

Upravljačke sposobnosti gradova treba unaprijediti u korist građana i poduzetnika. Stoga ovaj skup treba ukazati na razvojnu ulogu gradova, kako i koliko gradovi privlače investicije, kako unaprijediti konkurentnost gradova. Na susretu će se predstaviti dobri primjeri – gradovi u Hrvatskoj i inozemstvu koji su ugradili poduzetničku klimu u trajni održivi razvoj.

Susret je pozdravnim govorom otvorio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović podsjećajući da je osnovna ideja ove konferencije okupiti gradonačelnike, njihove suradnike, poduzetnike i menadžere koji imaju niz dodirnih točaka te koji se moraju međusobno družiti, informirati se i zajedno sklapati poslove.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Miodrag Šajatović

foto Ratko Mavar

– Ovaj se skup održava od 2008. godine, a zanimljivo je da je, prema podacima i procjenama UN-a, upravo te godine prvi puta više ljudi živjelo u gradovima nego izvan njih i činjenica da većina čovječanstva živi u gradovima pred gradonačelnike postavlja velike zadatke – rekao je glavni urednik Lidera.

Prepunu dvoranu porečkog hotela Parentium pozdravio je i Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke i potpredsjednik Udruge gradova u Hrvatskoj. Filipović je rekao da rad Udruge mora biti istaknut i javan te ona mora biti prisutnija i svoje stavove iznositi otvoreno.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Marko Filipović

foto Ratko Mavar

– Naši problemi su i problemi građana koje predstavljamo – poručio je Filipović dodajući da će se na susretu govoriti o temama digitalizacije i zelene tranzicije, ali i brojnim drugima koje muče gradonačelnike i poduzetnike.

– Nadam se plodonosnoj diskusiji i da zaključci budu primijenjeni kroz zakonsku regulativu – kazao je Filipović.

Dobrodošlicu okupljenima kao domaćin poželio je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, istaknuvši kako je sretan što se ovako važan skup događa u ovom gradu.

– Nas gradonačelnike puno toga spaja i povezuje, imamo iste probleme koje dijelimo i ovakav skup je odlična prilika da jedni od drugih učimo, pa i kopiramo dobra rješenja. Jedna od ključnih uloga gradova je da stvaraju poticajno okruženje za razvoj poduzetništva – istaknuo je Peršurić.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Loris Peršurić

foto Ratko Mavar

Tulio Demetlika, zamjenik župana Istarske županije pozdravio je okupljene u ime župana Borisa Miletića, istaknuvši kako ovaj skup ima važnu ulogu povezati poduzetnike i predstavnike javne uprave.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Tulio Demetlika

foto Ratko Mavar

Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podsjetio je da je Fond već proveo 50 tisuća projekata, među kojima se ističu projekti zelene tranzicije. Najavio je između ostalog i skorašnje raspisivanje natječaja za projekt Pametni gradovi vrijedan pet milijuna eura, kao i projekt energetske obnove obiteljski kuća, vrijedan 120 milijuna eura.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Luka Balen

foto Ratko Mavar
28. travanj 2024 06:11