Konferencijske vijesti
StoryEditor

Marčinko: Stječe se dojam da o JPP-u svatko zna sve

19. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Današnjim otvaranjem u Hypo centru započeo je ciklus savjetodavnih radionica koje za cilj imaju predstavljanje novog modela javno-privatnog partnerstva.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a osim ovog u Zagrebu, održat će se i u Osijeku 25. rujna, Rijeci 27. rujna te Splitu 2. listopada.Uvodno predavanje otvorio je Dragan Marčinko, predsjednik Upravnog odbora CEI-a, u kojem je naglasio da u posljednje vrijeme stječe dojam da o JPP-u ‘svatko zna sve‘, te da mu je upravo zbog toga drago da se pokreću ovakve radionice, koje će ukloniti sve nedoumice ili nepoznanice.- Procijenjena vrijednost kapitalnih ulaganja kroz javno privatno poduzetništvo je 15 milijardi kuna, investicijski ciklus koji moramo iskoristiti – naglasio je Marčinko, rekavši i da je neophodno ostvariti sinergiju tvrtki kako bi se projekti uspješno ostvarili.Ravnatelj agencije APP-a, Damir Juričić pojasnio je da prema stavu Europske komisije točna definicija JPP-a: oblik suradnje privatnog i javnog sektora u rekonstrukciji, izgradnji, financiranju, održavanju i upravljanju javom infrastrukturom, te isporukom javne usluge. Istodobno je naglasio da joj je cilj udruživanje materijalnih i nematerijalnih resursa s ciljem ostvarivanja veće koristi. Mehanizmi koje se za takav tip suradnje koriste su ekonomika obujma, konkurencija u izgradnji i održavanju, podjela rizika, projektno financiranje i evidencija duga. Juričić je naveo i nekoliko svjetskih primjera uspješnog JPP-a, poput Švicarske koja je već 1977. za gradove kojima privatne tvrtke upravljaju pojedinim javnim uslugama uštedjela u prosjeku oko 20 posto.

Spomenuo je i primjer analize 340 privatnih i javnih tvrtki 1978. u SAD-u kada je zabilježeno smanjenje troškova od 7-30 posto za javni sektor, a zbog privatnog upravljanja javnih usluga. Najavio je i da je u pripremi čak osam priručnika koji će pojasniti pojedine funkcije i obilježja JPP-a. Drugi dio konferencije ponovo je otvorio Marčinko rekavši da već imamo 13 projekata vrijednih 614 milijuna kuna ukupne vrijednosti, nakon čega je predavanje nastavio Danijel Kušljić, voditelj projekata u CEI-u. On je naglasio da su ključne karakteristike JPP-a da je javni partner naručitelj, a privatni partner onaj koji isporučuje uslugu, te preuzima rizik izgradnje i rizik raspoloživosti. - U Europskoj uniji je standard da je ovakav model u prosjeku 17 posto jeftiniji od tradicionalnog modela nabave građevine – pojasnio je Kušljić. Za prvi blok najavljeno je ulaganje od 750 milijuna kuna za bolnice u Varaždinu i Popovači, skladište MORH-a i 16 škola u Dubrovniku, Varaždinu te Varaždinskoj i Istarskoj županiji.

29. travanj 2024 11:43