Kripto
StoryEditor

ARK Invest i VanEck podnijeli prve zahtjeve za ethereum spot ETF

07. Rujan 2023.

Tvrtka za upravljanje imovinom Cathie Wood, ARK Invest, podnijela je zahtjev za prvi spot ethereum ETF u SAD-u nekoliko tjedana nakon što su regulatori odgodili zahtjev za bitcoin ETF tvrtke u drugi plan.

Investicijska tvrtka VanEck podnijela je sličnu prijavu 19b-4, započinjući tako vremenski period kada regulatori moraju odobriti ili odbiti svaki podnesak.

U izvješću S-1 podnesenom Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC) u srijedu, ETF ARK21Shares Ethereum ‘pratio bi performanse ethera‘ držeći ether u podupiranju vrijednosti svojih dionica.

Čuvar ethereuma bio bi Coinbase Custody, koji služi drugim glavnim pružateljima fondova poput Grayscalea i BlackRocka. ARK je također predložio sklapanje sporazuma o dijeljenju nadzora s Coinbaseom, kao što je predloženo u zahtjevu za bitcoin spot ETF.

Najava je inspirirala kratki rast cijena i za bitcoin na 25.900 dolara i ethereum na 1.655 dolara, ali zamah se nije nastavio.

Što se tiče bitcoina, SEC je povijesno pokazao snažnu sklonost futures ETF-ovima i nastavlja blokirati odobrenje za spot ETF. Predsjednik agencije Gary Gensler tvrdi da CME futures tržište pruža zaštitu investitora koju spot tržišta ne mogu zadovoljiti.

Komisija tek treba odobriti futures ethereum ETF-ove, a potencijalni podnositelji zahtjeva oklijevaju zbog veće volatilnosti cijena imovine i regulatorne nesigurnosti u usporedbi s bitcoinom.

Međutim, nedavni razvoj događaja inspirirao je upravitelje fondova da preplave SEC sa bitcoin spot ETF i ethereum futures ETF zahtjevima. Neka izvješća sugeriraju da je potonji skup zahtjeva potaknut SEC-ovim odobrenjem bitcoin futures ETF-a s polugom u lipnju, što je bilo izloženo velikim kritikama kripto industrije.

Analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart procjenjuje da će konačni rok SEC-a za odobrenje podnesaka Arka i VanEcka biti 23. svibnja 2024. To je otprilike ista projekcija roka kao i za više podnositelja zahtjeva za bitcoin spot ETF, koja dospijeva između 15. i 19. ožujka.

Odobrenje bi u velikoj mjeri moglo ovisiti o tome kako će SEC odgovoriti na Grayscaleovu spot ponudu bitcoin ETF-a nakon poraza od tvrtke na sudu. Grayscale je u nedavnom pismu naglasio agenciji da više nema opravdanje favorizirati bitcoin futures ETF-ove u odnosu na spot ETF-ove i da bi trebao odobriti takav proizvod u korist investitora.

25. travanj 2024 04:16