Kripto
StoryEditor

ECB: MiCA zakonu nedostaju odgovarajuća pravila nadzora za kripto mjenjačnica

06. Travanj 2023.
Mica Zakon, regulative, kriptovalute

Članica nadzornog odbora Europske središnje banke Elizabeth McCaul kaže da predstojeći MiCA zakon Europske Unije o kripto imovini ne pruža odgovarajući nadzor za kripto mjenjačnice.

McCaul tvrdi da, iako je novi zakon progresivan korak, ne nadzire mjenjačnice na temelju kvantitativnih mjernih podataka.

U svojoj trenutnoj iteraciji, prijedlog MiCA zakona ne bi smatrao FTX značajnim pružateljem usluga kripto imovine, unatoč tome što mjenjačnica ima manje od 15 milijuna kupaca. McCaul ističe da se čak ni Binance možda neće računati unatoč tome što ima između 28 i 29 milijuna globalnih korisnika.

Umjesto toga, ona predlaže da se zakon poboljša mjernim podacima kao što su volumen trgovanja i imovina pod skrbništvom.

Pozivajući se na inicijativu Baselskog odbora za nadzor banaka iz 1970-ih, McCaul vjeruje da ti mjerni podaci moraju predstavljati korporativnu grupu kojoj mjenjačnica pripada, a ne samo lokalni entitet.

S obzirom na FTX, dodala je da čak i ako mjenjačnica ima osnovne kontrole rizika i upravljanja, regulatori nisu imali nadzor nad njezinim poslovanjem u različitim jurisdikcijama.

FTX-ov suparnik Binance također posluje u više jurisdikcija i nije otkrio svoju fizičku lokaciju od napuštanja Japana 2018. godine. Taj nedostatak prebivališta u regulatorne svrhe ne znači da tvrtka ne bi trebala podlijegati pravnoj odgovornosti, tvrdi McCaul.

Nakon preuzimanja vodstva FTX-a i njegovih povezanih subjekata nakon što je mjenjačnica podnijela zahtjev za stečaj u studenom 2022., budući izvršni direktor John Ray oštro je kritizirao nedostatak korporativnih kontrola.

Dok su neke kripto tvrtke usvojile pristup upravljanja rizicima koje zahtijevaju velike financijske institucije u SAD-u, nakon financijske krize 2008. ne postoje jedinstveni savezni standardi koji ublažavaju rizike specifične za kripto, kao što su pravila o korištenju imovine klijenata za trgovanje s polugom, te kako osigurati dovoljno likvidnosti za razdoblja velikih odljeva.

Umjesto toga, compliance programi na većini mjenjačnica usmjereni su na kibernetičku sigurnost, pravne rizike, rizike likvidnosti i kreditne rizike. Međutim, vanjskim promatračima je teško procijeniti učinkovitost ovih standarda. Jedinstveni pristup mogao bi potaknuti osnovno povjerenje javnosti.

Nedavni bankarski kolaps naglašava važnost usvajanja jedinstvenih standarda kako bi se osigurala transparentnost. 

Bivši američki predsjednik Donald Trump revidirao je elemente Dodd-Frankovog zakona kako bi omogućio manjim bankama u SAD-u da posjeduju dugoročne obveznice, što se pokazalo katastrofalnim za nedavno propalu Banku Silicijske doline.

Kritičari poput senatorice Elizabeth Warren tvrdili su da je banka trebala zadržati razinu opreza kako bi spriječila njezino urušavanje sredinom ožujka 2023. Tvrdila je da je trebala zadržati rezerve u likvidnijoj imovini, kao što je prvotno bilo propisano Dodd-Frankovim zakonom.

No, s druge strane, savjetodavni dokument iz veljače 2023. u kojem se navodi nova shema licenciranja za kripto tvrtke u Hong Kongu može podići upravljanje rizicima na održivu razinu.

Prema novom režimu, kripto tvrtke moraju držati imovinu kupaca putem zasebnog, ali povezanog subjekta u potpunom vlasništvu. Zahtijeva se da se najviše 2 posto imovine korisnika drži tzv. vrućim novčanicima. Operator platforme ne bi trebao deponirati, prenositi, posuđivati ili uključivati imovinu klijenta u transakcije trećih strana. Također mora imati policu osiguranja za upravljanje rizicima povezanim s imovinom kupca.

Platforme također moraju procijeniti regulatorni status svake imovine koju navede u jurisdikciji koju nude trgovanje.

29. travanj 2024 21:44