Kripto
StoryEditor

Rusija napreduje s planovima za digitalni rubalj

16. Kolovoz 2022.

U najnovijem potezu monetarne politike Središnja banka Rusije navela je da će njezina digitalna valuta središnje banke (CBDC) omogućiti provedbu tehnologije 'ciljanja', što znači da bi pojedine kategorije digitalne rublje mogle biti dizajnirane samo za plaćanje roba i usluga.

Prema središnjoj banci, tehnologija ciljanja (ili coloring, kako se također naziva) povećala bi učinkovitost javne potrošnje. Javna nabava i vladini ugovori posebno su spomenuti kao područja koja bi mogla imati koristi od tehnologije.

U izvješću je naveden vremenski okvir za provedbu CBDC-a. Eksperimenti s transakcijama stvarnog novca i pametnim ugovorima na platformi digitalne rublje planirani su za 2023. godinu. Očekuje se da će kreditne institucije biti povezane sljedeće godine. Država će također moći izdavati i primati plaćanja u digitalnim rubljima. Izvanmrežni način rada, koji će omogućiti integraciju financijskih institucija izvan bankarskog sektora, planiran je za 2025. godinu.

Digitalni rubalj povećao bi dostupnost financijskih usluga (posebno u udaljenim područjima), optimizirao troškove namire i pomogao razvoju nove platne infrastrukture unutar zemlje, navela je ruska središnja banka.

Izvješće dolazi nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina o zabrani plaćanja kriptovalutama. Banka Rusije izjavila je, međutim, da se ne bi protivila upotrebi kriptovaluta u prekograničnim transakcijama nakon što je država zabranila SWIFT bankarski sustav.

02. svibanj 2024 17:41