Kripto
StoryEditor

Vanguard imenuje bivšeg voditelja BlackRocka naklonjenog bitcoinu za novog izvršnog direktora

15. Svibanj 2024.
Vanguard SP 500 ETF

Gigant za upravljanje imovinom Vanguard imenovao je bivšeg direktora Blackrocka Salima Ramjija, koji je prijateljski nastrojen prema bitcoinu, za svog novog izvršnog direktora.

Budući da je Ramji nadgledao odobrenje i pokretanje BlackRockovog spot bitcoin ETF-a ranije ove godine, njegovo imenovanje za Vanguard 14. svibnja navelo je stručnjake iz industrije da se pitaju hoće li pokušati promijeniti dugotrajno protivljenje tvrtke bitcoinu ili potaknuti kasno podnošenje zahtjeva za Vanguardov spot bitcoin ETF.

U objavi od 15. svibnja na Twitteru, analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart rekao je da ne vjeruje da bi Ramji u Vanguardu mogao lansirati spot bitcoin ETF.

Međutim, Seyffart misli da bi Ramji mogao preokrenuti Vanguardov stav o tome da svojim klijentima ne dopušta kupnju spot bitcoin ETF-ova na njegovoj brokerskoj platformi.

Njegov kolega Bloombergov analitičar Eric Balchunas dijeli slično mišljenje, ali je primijetio da je Ramji u prošlosti pohvalno govorio o bitcoinu i blockchain tehnologiji. Balchunas je Vanguardovu odluku opisao kao ‘polu-šok’, budući da je to prvi put da je tvrtka zaposlila autsajdera kao izvršnog direktora.

Ramji će zamijeniti Tima Buckleya, dugogodišnjeg kritičara bitcoina, na mjestu izvršnog direktora Vanguarda počevši od 8. srpnja.

Vanguard je bio u potrazi za novim šefom od kraja veljače ove godine kada je Buckley prvi put objavio svoje planove za odlazak u mirovinu.

Ramji je rekao da je napustio BlackRock kako bi potražio novo vodstvo ili poduzetničku priliku izvan BlackRocka četiri dana nakon što je pomogao tvrtki pokrenuti svoj iShares Bitcoin Trust 11. siječnja 2024.

Bio je BlackRockov globalni voditelj iShares i Index Investmentsa te je bio jedan od članova globalnog izvršnog odbora tvrtke.

Neki od dugogodišnjih klijenata Vanguarda zaprijetili su da će zatvoriti svoje račune u siječnju kada je investicijska tvrtka odlučila ne ponuditi spot bitcoin ETF-ove na svojoj brokerskoj platformi.

Vanguard je udvostručio svoj poziv da ne ponudi spot bitcoin proizvod, tvrdeći da bitcoin jednostavno nije u skladu s investicijskom filozofijom tvrtke.

- Naše je gledište da se ovi proizvodi ne podudaraju s našom ponudom usmjerenom na klase imovine kao što su dionice, obveznice i gotovina, koje Vanguard vidi kao temelje dobro uravnoteženog, dugoročnog investicijskog portfelja - izjasnili su se iz Vanguarda u to vrijeme.

27. svibanj 2024 11:52