Hrvatska
StoryEditor

Pronalazaštvo, zelena tranzicija i digitalizacija ključni su elementi održive budućnosti Hrvatske

25. Listopad 2021.
Piše: Anton Kovačev, voditelj Ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj

Europska investicijska banka nastavlja pružati savjetodavne usluge kako bi omogućila osmišljavanje i provedbu održivih investicijskih projekata i privlačenje novih ulaganja u Hrvatsku

Europska investicijska banka surađuje s Hrvatskom još od 2001. ulažući više od sedam milijardi eura u projekte u prometu, okolišu, energetskoj infrastrukturi, proizvodnji i uslugama. Ključna sastavnica rada EIB-a kao banke Europske unije u Hrvatskoj jest promicanje malih i srednjih poduzeća osiguranjem boljeg pristupa dugoročnom financiranju s pomoću domaćih financijskih ustanova. Tijekom tog razdoblja suradnje postao je pouzdan dugogodišnji partner domaćem gospodarstvu i tako trajno pridonosi rastu i napretku zemlje.

Zahvaljujući EIB-ovim ulaganjima obnovljeni su dijelovi državne željeznice koji povezuju Hrvatsku s Mađarskom te Bosnom i Hercegovinom. Od nadogradnje dubrovačke zračne luke do financiranja tehnologije baterija za najbrži električni automobil na svijetu, EIB-ovo financiranje pridonijelo je poboljšanju životnih uvjeta ljudi u cijeloj zemlji i stvorilo nove poslovne mogućnosti. U 2020. godini, obilježenoj pandemijom bolesti COVID-19, Grupa ​EIB-a korisnicima u Hrvatskoj osigurala je 530 milijuna eura kredita, uloga u kapital i jamstava omogućivši ključnu financijsku potporu malim i srednjim poduzećima (MSP) u zaštiti radnih mjesta i poticanju hrvatskoga gospodarstva. Surađuje s hrvatskom vladom, javnim i privatnim sektorom na pokretanju ulaganja više milijardi eura s pomoću dostupnih EU sredstava za oporavak od COVID-19, istodobno nastavljajući podupirati borbu protiv klimatskih promjena i inicijative za održivo kružno gospodarstvo.

Očuvanje radnih mjesta i potpora poduzećima

U lipnju 2021. EIB i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su ugovor o jamstvu od 50 milijuna eura za kredite hrvatskim srednjim i velikim poduzećima za financiranje njihova oporavka od posljedica pandemije bolesti COVID-19. Ta EIB-ova potpora proizlazi iz Europskoga jamstvenog fonda (EGF-a) koji je Grupa ​EIB-a ​osnovala 2020. kako bi ubrzala oporavak europskoga gospodarstva nakon COVID-19, očuvala radna mjesta i osigurala prijeko potrebnu likvidnost europskim poduzećima. Uz financiranje s pomoću EIB-a Europski investicijski fond (EIF), dio Grupe​EIB-a​, nastavio je pružati stalnu potporu hrvatskim poduzećima tijekom pandemije.

U travnju 2021. odobrio je jamstva od 140 milijuna eura Erste grupi omogućivši tako hrvatskoj poslovnoj banci da stvori portfelj od 200 milijuna eura financiranja hrvatskim malim i srednjim poduzećima. To je bio prvi potpisani ugovor u sklopu EGF-a u Hrvatskoj, koja je jedna od 21 članice EU koje sudjeluju u EGF-u i iskorištavaju njegove pogodnosti. Sličan financijski posao, vrijedan 35 milijuna eura, potpisan je u svibnju ove godine s HBOR-om.

U srpnju je EIF udružio snage sa slovenskom nacionalnom razvojnom bankom, SID bankom, i HBOR-om kako bi pokrenuli Platformu za prijenos tehnologije srednje i istočne Europe – CEETT – vrijednu najmanje 40 milijuna eura. To je prva višenacionalna investicijska platforma za prijenos tehnologije koja je ikada pokrenuta u EU. EIF procjenjuje da će sveučilišta i istraživački instituti u Sloveniji i Hrvatskoj s pomoću platforme pokrenuti više od 350 patentnih prijava i sto izdvojenih tvrtki u sljedećih pet godina. Ulaganje u inovacije i prijenos tehnologije bit će ključno za dugoročno održivo zeleno gospodarstvo, otvaranje novih radnih mjesta i globalnu konkurentnost EU.

Od početka svoga djelovanja u Hrvatskoj EIF je potpomogao ulaganja 724 milijuna eura kojima je podupro 4000 poduzeća i očuvao 38.000 radnih mjesta. Velik doprinos razvoju privatnog sektora dao je Europski fond za strukturna ulaganja (EFSU), zajednička inicijativa Europske komisije i EIB-a pokrenuta upravo radi prevladavanja nedostataka u ulaganjima u EU. Prema EIB-ovoj metodologiji, od 2014. ta je inicijativa poduprla blizu 1200 malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, očuvala približno 16.500 radnih mjesta i mobilizirala 771 milijun eura ulaganja. Primjer za to jest ulaganje u najbrži električni automobil na svijetu: u sklopu Europskog instrumenta za financiranje rasta (EGFF) EIB je dao 30 milijuna eura kredita ​Rimac Automobilima, poduzeću kojemu je to ulaganje omogućilo da razvije svoje tehnologije za električnu vožnju i najbrže prototipove električnih automobila te da zahvaljujući tomu postane industrijski proizvođač dijelova za svjetski automobilski sektor i jedan od velikih poslodavaca i izvoznika u Hrvatskoj.

Četiri stupa održivog rasta

Gledajući budući razvitak i ulaganja, izdvajamo četiri ključna elementa koji će omogućiti nov rast gospodarstva srednje, istočne i jugoistočne Europe: pronalazaštvo, digitalizacija, održivi razvoj i vještine. Iako su inovacije sve više u digitalnom sektoru, tehnologije koje će se razvijati mogu potaknuti uspješan zeleni prelazak. Vještine podupiru te procese i omogućuju pojedincima da iskoriste mogućnosti gospodarske preobrazbe. Ti procesi zahtijevaju opsežnu financijsku i tehničku potporu. Kao i do sada, EIB će nastaviti pružati savjetodavne usluge javnim i privatnim partnerima u Hrvatskoj kako bi omogućili osmišljavanje i provedbu održivih investicijskih projekata i privlačenje novih ulaganja u Hrvatsku. Njegova je savjetodavna služba 2020. poduprla 15 projekata ukupnim iznosom ulaganja od 652 milijuna eura.

03. svibanj 2024 04:06