Bar code
StoryEditor

Tko će u budućnosti kupovati ferrarije

21. Svibanj 2010.

‘Svaki put kada dođem u Hrvatsku i vidim brojke, pitam se kako uopće Hrvatska živi‘ - našalio se na Godišnjoj skupštini EBRD-a proteklog vikenda u Zagrebu Herbert Stepic, glavni izvršni direktor Reiffeisen Internationala.  Dragi gospodine Stepic, mi se to pitamo svaki dan iznova.

Gospodin Stepic si to pitanje postavlja iz pozicije bankara. Iz tog kuta gledanja, Hrvatska ima najveće plaće u regiji, odmah iza Slovenije, Hrvati, obrazlaže Stepic svoju pošalicu, voze puno ferrarija, ali industrija je, blago rečeno, slaba i bankar se pita kome uopće posuditi novac. Njemu se nameće odgovor da bankari mogu kreditirati jedino građane. Pa, u čemu je problem?

Pretpostavljam da je problem, iz Stepiceva kuta gledanja, u tome što je kreditni potencijal građana u Hrvatskoj iscrpljen.  A to je problem i iz našeg svakodnevnog kuta gledanja. Samo su nam motivi drugačiji, suštinski je riječ o istom problemu. Stepiceva banka u Hrvatskoj dugoročno ne može opstati ukoliko neće imati  industrijskih projekata za kreditiranje. I to ne samo zato što se radi o velikim iznosima, koji znače i visoku zaradu za banku, već i stoga što se radi o stvaranju pretpostavki za to da će postojati i građani koji će se moći zaduživati. Drugim riječima, čak ni bankarima nije u interesu da se živi na kredit, da se troši ono što još nije zarađeno, a da su izgledi da bude zarađeno sve manji. Takav stil života ima vrlo ograničen vijek trajanja. U Hrvatskoj se se taj vijek primaknuo kraju.

Banka, kaže, Stepic, želi što više ulagati u proizvodnju, a ne u potrošnju. Izgleda da smo došli do točke u kojoj čak i bankari moraju reći: dragi Hrvati, pretjerali ste s potrošnjom, tako to više ne može. Više nema odgovora čak ni na pitanje kako Hrvatska uopće živi, a kamoli od čega će Hrvatska živjeti u budućnosti.

No, u sklopu iste te prigode, EBRD je upriličio svečano potpisivanje ugovora s GTC Grupom o zajedničkom ulaganju u projekt Avenue Mall Osijek, trgovački centar treće generacije. Ovim ugovorom EBRD omogućuje tvrtki GTC Nekretnine Istok financijski paket od 40 milijuna eura za financiranje izgradnje Avenue Malla Osijek. Preostali dio kreditnog iznosa sindiciran je od strane Raiffeisen Zentralbank Osterreich. Proizvodnja? Ne - potrošnja.

Jest da bi banka željela više ulagati u proizvodnju nego u potrošnju, ali, kako bi rekao Stepic, mora slijediti i zahtjeve tržišta i financirati ono što tržište traži. Ipak nije na bankarima da budu odgovorni za krah nečije privrede. Ipak smo za to odgovorni sami.  

16. svibanj 2024 21:14