Studentski Lider klub
StoryEditor

Gotovo 8000 učenika iz više od 400 škola natječe se na sudoku prvenstvu

03. Studeni 2022.

Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira drugo Sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole na koje se prijavilo 7.766 učenika iz više od 400 škola. Kako navode u priopćenju, najveće sudoku natjecanje na ovim prostorima provodit će se kroz tri razine za sve učenike osnovnih i srednjih škola, a najbolji će nas predstavljati na Svjetskom prvenstvu u sudoku (WSC).

- Ove godine imamo gotovo dvostruko više prijavljenih učenika nego prošle godine. Iznimno nas veseli što se hrvatski učenici uključuju u ovakva natjecanja gdje na nešto neformalniji način mogu pokazati svoju vještinu rješavanja logičkih i problemskih zadataka - rekla je Ana Lubura Zegnal, članica organizacijskog tima Hrvatske Mense.

Zadatke za sve razine natjecanja izrađuju članovi Hrvatske Mense, među kojima su i bivši sudionici svjetskih natjecanja. Prva razina kreće u petak, 4. studenog, nakon čega slijedi regionalno natjecanje 26. studenoga u četiri regije: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, a predstavnici na Svjetskom prvenstvu znati će se 10. prosinca u Vodicama na državnom natjecanju. Učenici se natječu u tri kategorije: Bistrići (od 1. do 4. razreda osnovne škole), Kadeti (viši razredi osnovne škole) te Juniori (srednjoškolci).

Za natjecatelje su predviđene brojne nagrade kao što su medalje, diplome, knjige, besplatna MENSA testiranja, logičke slagalice, kako bi ih se potaknulo da i dalje razvijaju svoje vještine koje doprinose ne samo njihovom profesionalnom, već i osobnom razvoju. Posebna nagrada za četvoro najboljih natjecatelja (prvo dvoje iz kategorija Katedi i Juniori) je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Sudoku 2023. s hrvatskom reprezentacijom.

- Sudoku potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog i metakognitivnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva jer svaki učenik ima svoj način kako pristupa postavljenom problemskom zadatku - pojašnjava Siniša Hrga, voditelj projekta.

26. travanj 2024 13:44