Tehno
StoryEditor

Štrajk u gamingu i dalje traje, ako se uskoro ne postigne dogovor online videoigre prve bi mogle osjetiti posljedice

08. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock

Online videoigre mogle bi biti prve na udaru štrajka glumaca u gamingu, ako se problem umjetne inteligencije ne riješi, smatra šef sindikata SAG-Aftra koji predstavlja oko 160 tisuća glumaca.

Naime, glumci koji daju glasove za videoigre u štrajku su od 26. srpnja i to zbog neuspjelih dogovora o korištenju generativne umjetne inteligencije u razvoju videoigara. Članovi sindikata nedavno su protestirali ispred ureda Warner Brosa, jedne od deset tvrtki koje trenutno pregovaraju sa sindikatom i koji tvrde da njihova ponuda glumcima pruža ‘značajnu zaštitu‘, dok se SAG-Aftra s tim ne slaže.

Glavni pregovarač sindikata Duncan Crabtree-Ireland za BBC je rekao da će, ako se ne postigne dogovor, prvo biti pogođen live gaming, odnosno igre poput Fortnitea i Apex Legendsa.

– To su igre koje stalno izbacuju novi sadržaj te se oslanjaju na pretplatnike i kontinuirano ažuriranje kako bi zadržale svoju relevantnost – objasnio je u intervjuu za BBC.

 Vrijedi spomena da su igre koje su se počele razvijati prije rujna prošle godine službeno izuzete od štrajka tako da će sve ‘velike‘ igre i dugo očekivani naslovi poput Grand Theft Auta 6 vrlo vjerojatno izaći na vrijeme.

Direktori gaming kompanija, poput Electronic Artsa, poručili su pak investitorima da štrajk neće utjecati na poslovanje kompanija dok su pak iz sindikata poručili da će se posljedice osjetiti ako se štrajk nastavi dulje od 60 dana.

Podsjetimo, umjetna je inteligencija i prošle godine bila u središtu holivudskog štrajka zbog kojeg je stradala produkcija filmova i serija, a predvodnik štrajka i tada je bio sindikat SAG-Aftra.

Mnogi se pitaju zašto je uopće došlo do štrajka a odgovor je; generativna umjetna inteligencija, bilo da stvara tekst, sliku ili zvuk, ne proizvodi ništa od nule već se obučava na postojećem materijalu. To može uključivati riječi, slike i, u slučaju glumaca, izvedbe.

Crabtree-Ireland je poručio da zabrinjava ‘vrlo specifična upotreba umjetne inteligencije‘ koja se odnosi na repliciranje ljudskih performansi‘. Zato sindikat traži jamstvo se glumačke izvedbe ne repliciraju bez njihovog znanja i kompenzacije te da imaju kontrolu nad načinom na koji se njihovo ‘lice, glas ili tijelo koristi u videograma‘.

Televizijski i filmski glumci uspjeli su postići dogovor koji im je dao zaštitu od neovlaštenog korištenja njihovog lika, a sada se isto traži i za glumce u videoigrama. Gaming tvrtke koje su uključene u pregovore poručile su da su ‘naporno radile na isporuci prijedloga s razumnim uvjetima‘ koje glumci ne žele prihvatiti tako da bi štrajk mogao potrajati još neko vrijeme.

11. rujan 2024 08:00