Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Burzovne robe: Cijena plina opet blizu 25 eura po megavatsatu

16. Srpanj 2023.

Cijena europskog plina ponovno je blizu 25 eura po megavatsatu zahvaljujući snažnim uštedama te razvoju novih dobavnih pravaca pa je dostupnost ovog energenata ovo ljeto bolja nego je uobičajeno. Skladištenje plina na razini 80 posto je 14 postotnih bodova iznad normalnog te na razinama tipičnim za kraj kolovoza, navodi Hrvatska udruga poslodavaca u svojoj tjednoj analizi.

Nervoza pred sljedeću zimu je visoka, no očekivana (blaga) recesija u Europi smanjit će potražnju za plinom, a pod uvjetom da zima ne bude preoštra, pražnjenje zaliha bit će umjereno pa većina analitičara tvrdi da cijena plina ne bi trebala značajno rasti. Veliko je pitanje pak u kojoj mjeri je najveći dio lanjskih ušteda (gotovo četiri petine) privremenog a koliko trajnog dometa s obzirom na ispreplitanje faktora poput državne prisile, visokih cijena i napokon prekida neisplative proizvodnje – odgovorne za gotovo trećinu svih ušteda.

Unatoč snažnom padu cijena, proizvodnja u najpogođenijim sektorima se jedva oporavila do sada, što upućuje da je pad potražnje za plinom u ovom slučaju trajnijeg karaktera.

Potražnja njemačke industrije za plinom je i dalje 20 posto ispod prosjeka potražnje od 2018. do 2021., a očekivana recesija zasigurno ne pomaže oporavku potražnje. Napokon, članice EU produljile su primjenu dobrovoljnog smanjenja potražnje za plinom za 15 posto u odnosu na petogodišnji prosjek do kraja zime 2024.

Na strani ponude glavni rizik je potpuni prekid dotoka ruskog plina koji i dalje čini oko 10 posto količina. Na LNG tržištu, EU ovisi o razvoju potražnje za ovim kanalom dobave energenata, naročito na azijskim tržištima, koja za sada prijavljuju pad potražnje zbog relativno visokih cijena, povećanih kupnji ruskog plina te okretanja nuklearnoj energiji.

Sve u svemu, potražnja za plinom će ove zime vjerojatno porasti, što pogoduje rastu cijene plina do 50 eura po megavatsatu, što je više nego tri puta iznad prosjeka u periodu od 2016. do 2020. godine, smatraju u HUP-u. Kontinuirani rizici na strani ponude te očekivani ekonomski oporavak također upućuju na više cijene plina na ljeto sljedeće godine u odnosu na ovo u rasponu od 55-60 eura po megavatsatu.

Silazni pritisci na cijenu plina očekuju se tek od 2025. nadalje na temelju znatnog povećanja kapaciteta u LNG kanalima od 26 posto u odnosu na trenutne razine.

03. svibanj 2024 20:40