Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Četvrta geotermalna akvizicija u Hrvatskoj u godinu dana

31. Kolovoz 2023.

Star Energy Group preuzela je 51 posto tvrtke A14 Energy Limited, koja preko hrvatske tvrtke kćeri, IGeoPen, posjeduje licencu za istraživanje geotermalnih voda Ernestinovo, objavila je ovih dana ta britanska tvrtka. Spomenuti udio plaćen je 1,3 milijuna eura, a Star Energy će dodatno platiti 100.000 eura za gotovinska jamstva Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te 200.000 eura zaostalih troškova vezanih za licencu za Ernestinovo. Raniji nositelj istražnih prava za geotermalno polje Ernestinovo bila je tvrtka Ensolx, koja je nositelj prava istraživanja za još jedan istražni prostor -  Merhatovec, no on nije bilo predmetom ove transakcije.

Geotermalna energija trenutno je očigledno u velikom fokusu investitora, budući da je ovo četvrta akvizicija geotermalnog projekta u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana. Najprije se Enna Grupa upisala krajem lipnja prošle godine kao vlasnik tvrtke Geo Power Babina Greda, koja ima dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Babina Greda 1, a krajem prošle godine preuzela je od Dragana Jurilja i tvrtku Geo Power Zagocha, koja pak ima istražna prava za geotermalni istražni prostor Slatina 2. U listopadu 2022. godine britanska tvrtka Cindrigo preuzela je 90 posto vlasništva nad EES Dravacel energetika, hrvatskom tvrtkom s dozvolom za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Slatina 3.

U povodu akvizicije Ernestinova iz tvrtke Star Energy, koja je ranije bila fokusirana na naftni i plinski biznis, izvijestili su da je većinski udio u A14 Energy Limited preuzet od tvrtke Peninsula International Pte Ltd (Peninsula), preko podružnice GT Energy Croatia Limited.

Osim detalja ovog preuzimanja, u priopćenju je britanska tvrtka iskazala i ambiciju za ulaskom u  nove geotermalne projekte u Hrvatskoj. Naime, GT Energy Croatia Limited sklopila je strateški dioničarski ugovor s Peninsulom za zajednički razvoj, izgradnju i upravljanje geotermalnim projektima u Hrvatskoj te su dvije tvrtke već predale zajedničke ponude za tri geotermalne licence hrvatskoj Agenciji za ugljikovodike. Riječ je o natječaju za šest geotermalnih istražnih prostora koji je raspisan krajem 2022. godine, okončan 1. lipnja 2023. i za koji je ukupno pristiglo 16 ponuda od strane 11 tvrtki, no još nisu objavljeni rezultati nadmetanja. Njegov završetak očekuje se do kraja ove godine, pa ćemo tada saznati tko su novi ulagači u hrvatska geotermalna polja.

Inače, u Hrvatskoj je dosad izgrađena samo jedna geotermalna elektrana, Velika Ciglena, s bruto instaliranim kapacitetom od 17,5 MW. No, geotermalni potencijal je znatno veći - prema sadašnjim konzervativnim procjenama, na dosad identificiranim hrvatskim geotermalnim nalazištima mogle bi se izgraditi geotermalne elektrane ukupne snage oko 1000 MW. Usporedbe radi, kada se izgradi, geotermalna elektrana Ernestinovo bi trebala imati snagu od 10 do 15 MW.

30. travanj 2024 21:12