Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dovršeno preuzimanje Sancta Domenice, novi vlasnik jedan je od najvećih slovenskih poduzetnika

30. Rujan 2022.
Darko Klaričfoto Delo

U Sudskom registru provedena je vlasnička promjena lanca trgovina potrošačkom elektronikom SANCTA DOMENICE, koju je od osnivačice Vesne Ramljak kupio najveći slovenski trgovac u toj branši BIG BANG. Ramljak nije više direktorica. Novi vlasnik imenovao je Gorana Janičijevića predsjednikom Uprave, a Roberta Škelju članom Uprave.

BIG BANG posluje u sklopu ADVENTURA HOLDINGA i dio je poslovnog carstva slovenskog poduzetnika Darka Klariča, kojem ovo nije prva akvizicija u Hrvatskoj. Njegova tvrtka NOMAGO ujedinila je velike slovenske autobusere, prije tri godine preuzela je putničku agenciju STA ZAGREB (danas NOMAGO MOBILITY), a u portfelju ima i pulskog autobusnog prijevoznika, tvrtku BRIONI. Osim prijevozom i trgovinom ADVENTURA se bavi i IT-em - MARG je među vodećim slovenskim tvrtkama na području digitalizacije poslovanja. Vlasnik je i MARINE PORTOROŽ, najveće na slovenskoj obali.

ADVENTURA HOLDING u kratkom je vremenu postao jedan od najvećih slovenskih poslovnih sustava sa prihodima od oko 250 milijuna eura i oko 1500 zaposlenih. Klarič je nekadašnji novinar i producent. U biznisu se bavio mjenjačkim i burzovnim poslovima, a afirmirao s oglašivačkom kompanijom MEDIA PUBLIKUM. Nakon što je osnovao ADVENTURA HOLDING krenuo je u niz akvizicija. Tog poduzetnika koji je danas u mirovini ali ne miruje, u Sloveniji nazivaju  'serijskim kupcem tvrtki'.

19. travanj 2024 18:29