Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatska deveta u Europi po VC ulaganjima po stanovniku

20. Listopad 2022.

Hrvatska se u prvoj polovici ove godine popela na deveto mjesto na ljestvici ulaganja venture kapitala po stanovniku u Europi. Stoji to u izvješću Dealrooma, platforme koja analizira ovakve investicije, prema kojem se u hrvatske kompanije slilo 165 dolara VC kapitala po stanovniku.

Hrvatska se na toj ljestvici nalazi odmah iza Švedske, a prije Norveške, a apsolutni prvak po ovoj vrsti ulaganja je Estonija koje je privukla čak 750 dolara ulaganja venture kapitala po stanovniku.

Izvješće Dealrooma donosi detaljan pregled i statistiku ulaganja venture kapitala, pa tako navodi da su europski startupi prikupili 58,6 milijardi dolara u prvoj polovici godine 2022., što je drugo najviše VC ulaganje u polugodištu.

Najveći dio ulaganja odnosi se na Veliku Britaniju u koju je otišlo 35 posto europskih VC ulaganja u prvoj polovici 2022. godine, a nakon nje slijede po veličini ulaganje slijede Njemačka i Francuska.

Čak četvrtinu novaca privukli su fintech startupi, odnosno 15,6 milijardi dolara.

Prvo polugodište bilo je rekordno i po broju (ali ne i vrijednosti) akvizicija, s ostvarenih gotovo 1600 preuzimanja.

Više od 500 europskih tehnoloških tvrtki osnovanih nakon 1990. godine danas vrijedi više od milijardu dolara, a tu magičnu brojku su prešla čak 52 europska startupa u prvom polugodištu 2022. godine.

19. travanj 2024 08:03