Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Končar u 2024. planira dosegnuti ukupne prihode veće od 960 milijuna eura

14. Prosinac 2023.
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Koncar grupe. Photo: Davor Puklavec/PIXSELLfoto Pixsell

Najveći hrvatski neto izvoznik, Grupa Končar, usvojio je Plan poslovanja za 2024. godinu, u kojem su tragom dosadašnjih poslovnih rekorda zacrtani daljnji financijski i razvojni iskoraci. Na današnjoj sjednici Nadzorni odbor Končar – Elektroindustrije d.d. prihvatio je prijedlog Uprave za konsolidirani plan poslovanja Grupe Končar za 2024. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu većem od 960 milijuna eura, stoji u priopćenju kompanije.

Plan je utemeljen na postojećem stanju ugovorenih poslova, backlogu, koje će prema procjenama do kraja godine dostići iznos od rekordnih 1,4 milijarde eura, a cilj Končara je taj iznos do kraja sljedeće godine podići na 1,6 milijardi eura.

Intenzivne investicije u projekte dekarbonizacije, obnovljive izvore energije te električnu mobilnost, posebice u zemljama Europske unije, generirale su visoku potražnju za elektroenergetskom opremom. U segmentu tračničkih vozila i željezničke infrastrukture također je razvidna veća potražnja za proizvodima i rješenjima kojima se smanjuje štetan utjecaj na klimu. S obzirom na to da je riječ o poslovnim područjima u kojima se Končar na globalnoj razini dokazao kao relevantan i pouzdan partner, za 2024. godinu postavljen je ambiciozan plan ugovaranja novih poslova. Novougovoreni poslovi planiraju se u iznosu od 1,2 milijarde eura, a stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju planskog razdoblja povećava se za 202 milijuna eura i na kraju 2024. godine prema zacrtanim ciljevima iznosi 1,6 milijardi eura. 

Izvoz dominira u prihodima

- Tragom uspješno realiziranih kapitalnih projekata i nastavka pozitivnih poslovnih trendova koji su u uvjerljivoj uzlaznoj putanji već treću godinu za redom, Grupa Končaru poslovnu 2024. godinu ulazi s opravdanim optimizmom, očekujući daljnji napredak. I u nadolazećem razdoblju ciljevi ostaju isti, a to su rast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u proizvodne kapacitete, opremu i razvoj novih proizvoda te ono najvažnije, ulaganja u ljude, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj kao preduvjete za ostvarenje svih zadanih planova - istaknuo je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.
 
Izvoz i dalje dominira u prihodima od prodaje proizvoda i usluga i njegov udio iznosi 67 posto. Najznačajnije tržište i dalje je Europska unija, no daljnji je rast planiran i na svim ostalim tržištima. Kada je riječ o specifičnim tržištima, pojedinačno se po zemljama najznačajniji izvoz planira za Njemačku, Švedsku i Austriju. Nadalje, uz povećanje prihoda, povećanje udjela izvoza u prihodima i daljnji rast profitabilnosti, jedan od prioriteta u narednoj godini je nastavak ulaganje u razvoj proizvoda, tehnologija i proizvodnih kapaciteta, kao preduvjet za ostvarivanje postavljenih planova prodaje.
 
Budući da u 2023. godini plan investicija nije u cijelosti ostvaren zbog projekata čija je realizacija usporena, njihova provedba se nastavlja u 2024. godini. Prema planu za narednu godinu CAPEX iznosi 62,9 milijuna eura, a planirane investicije usmjerene su na ulaganja u nekretnine te novu opremu i strojeve, stoji u priopćenju.
01. svibanj 2024 15:04