Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Marko List, Consultare: Prvi kontakt sa stranim tvrtkama ostvarili smo s pomoću LinkedIna

26. Svibanj 2023.
Marko List, Consultarefoto Rene Karaman

Da mu je netko prije deset godina rekao da će jednoga dana biti poduzetnik, da će imati uspješnu tvrtku s nekoliko zaposlenika, Marko List u to sigurno ne bi povjerovao. Ipak, danas je to njegova stvarnost. Njegova tvrtka Consultare, sa sjedištem u Vrbovcu te s dvoje zaposlenika i dvoje vanjskih suradnika, nudi konzultantske usluge za tvrtke i jedinice lokalne samouprave, ali i edukacije za sve dobne skupine te edukacijsko-informativne materijale o gospodarenju biootpadom odnosno cjelokupnim organiskim otpadom.

No priča ne staje samo na tome jer Consultare pruža i tehnološka rješenja za kružnu ekonomiju.

– Iskoristio sam svoja znanja i vještine te povezao dvije cjeline koje su dotad bile nepovezane, odvajanje biootpada i bioplinska postrojenja, u tvrtku Consultare. Radimo za gradove i općine, pružamo im kompletnu uslugu odvajanja biootpada, infrastrukturu, odvoz. Taj otpad plasiramo u bioplinska postrojenja i kompostane. Od njega se proizvode električna i toplinska energija ili organsko gnojivo, kompost – objašnjava način poslovanja List, po struci agronom, ali s bogatim prethodnim iskustvom u bioplinskom biznisu.

– Također nudimo komunalnu infrastrukturu za odvojeno prikupljanje biootpada: ventilirajuće kantice i biorazgradive vrećice, kompostere za kućno kompostiranje, ali i spremnike za biootpad većega kapaciteta, elektroničke uređaje za očitavanje podizanja spremnika u komunalnim društvima, najam abroll-spremnika i odvoz biootpada, uređaje za dobivanje organske juhe, sirovine za bioplinska postrojenja od biootpada koji sadržava velike količine nečistoća poput plastike, vrećica, boca te oporabu u kompostani ili bioplinskom postrojenju odnosno projektiranje i gradnju bioplinskih i biometanskih postrojenja – dodaje List.

image

Zlatko Špoljar, Ana Domitrović, Marko List, Consultare

foto Rene Karaman

Najčešći su im klijenti privatne i javne tvrtke koje proizvode biootpad ili se bave gospodarenjem tom vrstom otpada, a konzultantske usluge traže one koje nemaju dovoljno stručnih i specifičnih znanja i vještina. To su bioplinska postrojenja, kompostane, komunalna poduzeća, gradovi i općine u Hrvatskoj, ali i neke tvrtke koje posluju u zapadnoj Europi.

Osim tvrtkama i gradovima, List otkriva da će njihove kante i vrećice za biootpad, koje inače proizvodi njihova partnerska tvrtka u Italiji, uskoro biti dostupne i građanima, koji će ih moći kupiti u internetskoj trgovini.

Skupa oporaba biootpada

Ima pozitivnih pomaka u gospodarenju biootpadom, ali, prema podacima Ministarstva gospodarstva iz 2021. godine, u Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 500 tisuća tona biootpada, a oporabi se samo 100 tisuća.

Isto tako 60 posto jedinica lokalne samouprave još ne prikuplja odvojeno biootpad, a List ističe da u Hrvatskoj nedostaje kompostana i bioplinskih postrojenja.

image

Marko List

– Problem s odvojenim prikupljanjem biootpada nedovoljno su znanje i nedostatak informacija o važnosti biootpada u JLS-ovima, odnosno komunalnim poduzećima, nekontinuirana i nesustavna edukacija građana/korisnika o biootpadu, neadekvatan način prikupljanja biootpada u stanovima i zgradama, nedostatak spremnika i kanta za biootpad u pojedinim općinama i gradovima te novca u pojedinim JLS–ovima i komunalnim poduzećima za trošak oporabe biootpada. Statistika nam ne ide u prilog. Naime, u Hrvatskoj se u kompostanama i bioplinskim postrojenjima oporabi ​samo 23 kilograma biootpada po stanovniku, a na razini Europske unije 90 kilograma – objašnjava List.

Najjeftinija varijanta još je odlaganje otpada, a ne njegova oporaba, što List smatra problematičnim. Ipak, ima i pozitivnih primjera, trend je sve bolji. Doduše, to se događa polako. U tome je, naime, ključna edukacija, posebno djece, i to od najranije dobi.

Posljedica sve veće potražnje za Consultareovim rješenjima, koja su u njemu razvijali i usavršavali nekoliko godina, rast je prihoda i razvoj tvrtke. Od osnutka 2016. do 2021. prihodi stalno rastu, što je nastavljeno i prošle godine. Godine 2021. na stranim tržištima ostvario je prihode u vrijednosti od 55 tisuća eura. List otkriva da je riječ o tržištima Austrije, Nizozemske i Norveške na koja su izvozili konzultantske usluge, a rast izvoza nastavili su i u 2022. godini. List napominje da tvrtke uglavnom pristupaju njima, a prvi kontakt sa stranima ostvaren je ni manje ni više nego s pomoću LinkedIna.

Cijeli članak o poduzetniku Marku Listu i njegovoj tvrtki Consultare, u kojemu su otkrili detalje o svojim planovima širenja u regiju, pročitajte u novom tiskanom i digitalnom broju Lidera.

15. travanj 2024 15:03