Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nvidia prestigla Apple, tržišna kapitalizacija tvrtke sada premašuje tri bilijuna dolara

06. Lipanj 2024.
nvidia dionice, dionice, tržišta

Nvidijina tržišna vrijednost porasla je više od tri bilijuna dolara te je nakratko prestigla Apple kao druga najvrjednija tvrtka na svijetu, nakon godine nevjerojatnog rasta potaknutog potražnjom za čipovima za umjetnu inteligenciju.

Američki proizvođač čipova provukao se ispred Applea po prvi put prije nego što je malo smanjio svoj dobitak uoči zatvaranja burzovnog trgovanja. Ovo je drugi put da je Apple skinut s vrha nakon što je  proizvođač iPhonea izgubio prvo mjesto najvrjednije uvrštene tvrtke u korist Microsofta ranije ove godine.

Ulagači su pohrlili u Nvidijine dionice jer tehnološke grupe poput Googlea, Microsofta i Mete troše milijarde dolara na njezine čipove, bez naznaka da će se njihovo povećanje potrošnje usporiti u bliskoj budućnosti. Također,  Nvidijini čipovi za podatkovne centre pokreću modele umjetne inteligencije za koje je izvršni direktor Jensen Huang tvrdio da će potaknuti novu ‘industrijsku revoluciju‘, transformirajući globalno poslovanje značajkama za povećanje produktivnosti.

Tvrtka je u svibnju objavila još jedno odlično izvješće o prihodima koji su porasli za 262 posto na godišnjoj razini, uglavnom zahvaljujući prodaji svoje trenutne generacije čipova ‘Hopper‘. Iz tvrtke su također najavili i podjelu dionica u omjeru 10 za jednu, koja stupa na snagu 7. lipnja.

Drži S&P 500

Nvidia je sama potaknula više od trećine dobitaka ove godine u Wall Streetovom referentnom indeksu S&P 500, prema podacima Bloomberga.

Unatoč potezima rivala kao što su AMD i Intel da zauzmu dio Nvidijinog tržišnog udjela, Nvidia ostaje neprikosnoveni lider u globalnoj tehnološkoj utrci u ponudi najnaprednijeg hardvera za sve zahtjevnija AI radna opterećenja, kao i softverske alate za izradu AI aplikacija.

Huang je obećao ‘jednogodišnji ritam‘ novih čipova te je predstavio Nvidijine ‘Blackwell‘ proizvode u ožujku. Huang je rekao da će ove godine ostvariti jako dobre prihode, čak i prije nego li što su analitičari predviđali.

I u iznenađujućem potezu na tajvanskoj Computex konferenciji tijekom vikenda, Huang je također najavio sljedeću generaciju ‘Rubin‘ procesora, koji će se početi isporučivati ​​2026. godine.

Sada se čeka Apple koji 10 lipnja održava svoju veliku konferenciju na kojoj će Tim coock predstaviti vlastiti plan tvrtke za integraciju generativnih AI značajki u svoje proizvode.

Apple je do sada bio izostavljen iz tržišne pompe oko generativne umjetne inteligencije koja je povećala udjele njegovih rivala. Prodaja njegovih iPhonea također je u padu iz godine u godinu, dijelom zbog oživljavanja konkurencije u Kini.

06. lipanj 2024 16:02