Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pogledajte kako će izvanproračunski korisnici potrošiti 7,3 milijarde eura u 2023.

01. Prosinac 2022.
HŽ vlakovi

Za poduzetnike je osim proračuna važno i poslovanje devet tzv. izvanproračunskih korisnika, koji će 2023. potrošiti ukupno 7,3 milijarde eura, što je malo više od 27 posto proračuna. Najveći je među njima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji će dogodine potrošiti 4,7 milijardi eura. Iako je to relativno skroman rast, od sedam posto, riječ je o razlici većoj od 300 milijuna kuna, ali najveći dio pojest će povrat posljednje godišnje tranše od 95 milijuna kuna za povrat beskamatnoga zajma iz doba covida. Od pojedinačnih projekata izdvajamo 9,5 milijuna za e-HZZO i 1,6 milijun za e-Lijekove, a 1,9 milijuna potrošit će se za nastavak uvođenja i nadogradnje sustava za plaćanje i mjerenje učinkovitosti bolničkog sustava (HR DRG).

Ostali su izvanproračunski korisnici Hrvatske vode, HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički promet (HŽ PP), Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste (HAC), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZUEU), Hrvatska agencija za osiguranje depozita i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Najviše će porasti troškovi HŽ PP-a – 60 posto. Za nabavu novih prijevoznih sredstava planirana je potrošnja 112 milijuna eura, trostruko više nego ove godine. Od toga se 95 milijuna eura odnosi na isporuku 18 elektromotornih vlakova, 2,65 milijuna otpada na predujam za nabavu šest dizelskih motornih vlakova, a 14,33 milijuna eura na predujam za nabavu dvaju baterijskih vlakova.

HAC će na građenje autocesta potrošiti 82,8 milijuna kuna, 26,1 milijun više nego ove godine. Najveći su projekti koridor Vc i početak radova na gradnji dionice od granice s Mađarskom do Belog Manastira, obilaznica Novog Vinodolskog, gradnja dionice Lekenik – Sisak i čvorova Trinajstići i Podi te rekonstrukcija i dogradnja čvora Dugopolje.

Program investicijskih aktivnosti Hrvatskih voda otkriva planiranu potrošnju 732 milijuna eura, 25 posto više nego ove godine, prije svega u tri programa u sklopu NPOO-a namijenjenih odvodnji, vodoopskrbi te obrani od poplava; 96 projekata već je odobreno, a 64 su u fazi evaluacije. Do kraja 2023. planiran je završetak ukupno 15 aglomeracija, a još 11 prijeći će u višu fazu izvođenja. Od novih troškova izdvajamo 9,2 milijuna eura za novoosnovani Institut za vode ‘Josip Juraj Strossmayer‘.

image

Koliko će trošiti izvanproračunski korisnici

foto

 

► Sutra: Koliko će Hrvatska platiti ulazak u eurozonu

19. travanj 2024 07:34