Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Shell najavio akviziciju Nature Energyja za 1,9 milijardi eura

29. Studeni 2022.

Naftna tvrtka Shell kupuje najvećeg europskog proizvođača bioplina Nature Energy za 1,9 milijardi eura. Najnovije je to nastojanje tvrtke da diversificira svoj energetski portfelj i smanji ovisnost o fosilnim gorivima.

Ovaj bi ugovor za dansku tvrtku značio rast interesa industrije za takozvani obnovljivi prirodni plin nakon što je konkurentski BP prošlog mjeseca najavio akviziciju tvrtke Archea Energy za 4,1 milijarde dolara.

Nature Energy, tvrtka osnovana 1979. godine  kao distributer prirodnog plina, uspostavila je svoje prvo bioplinsko postrojenje u Danskoj 2015. godine, a sada ima 14 postrojenja i proizvodi oko 3000 barela naftnog ekvivalenta biometana dnevno.

Huibert Vigeveno, Shellov downstream direktor, izjavio je da politike energetske tranzicije i preferencije kupaca signaliziraju ‘snažan rast potražnje za bioplinom u nadolazećim razdoblju‘, dodajući da će Shell iskoristiti akviziciju za izgradnju globalnog poslovanja. 

‒ Akvizicija Nature Energy-a će dodati europsku proizvodnu platformu i rast Shellovim postojećim RNG projektima u SAD-u. Iskoristit ćemo ovu akviziciju za izgradnju integriranog lanca vrijednosti RNG-a na globalnoj razini ‒ rekao je.

Bioplin se primarno proizvodi korištenjem otpada iz usjeva, životinjskog gnoja i industrijske aktivnosti kroz ‘anaerobnu digestiju‘, proces kojim bakterije razgrađuju organsku tvar u okruženju bez kisika. On se zatim pročišćava u biometan ekstrakcijom ugljičnog dioksida i zatim se može tretirati identično prirodnom plinu u mreži cjevovoda.

Shell je svoje prvo postrojenje za biometan pokrenuo u SAD-u prošlog rujna, a ima još tri u izgradnji u Sjevernoj Americi.

Smanjenje ovisnosti o Rusiji

U Europi, TotalEnergies se udružio s Veolijom u proizvodnji biometana iz otpadnih voda, dok su Engie i kontejnerski div CMA CGM u lipnju dogovorili zajedničko ulaganje u tvornicu biometana u francuskom lučkom gradu Le Havreu.

EU svoje nade polaže u brzo povećanje proizvodnje bioplina kako bi smanjili svoju ovisnost o prirodnom plinu iz Rusije. U tu svrhu su i udvostručili proizvodnju biometana na 35 milijardi kubnih metara do 2030. godine. 

Izvršni direktor Nature Energy-a Ole Hvelplund izjavio je da je tvrtka uzbuđena zbog potencijala ‘da pomogne u rješavanju trenutne energetske nesigurnosti, kao i dugoročnijeg potencijala za kapacitet biometana koji je postavljen u planu REPowerEU‘. Međutim, u srpnju je rekao za Financial Times da će trebati najmanje dvije godine da se značajno poveća opskrba s obzirom na vrijeme potrebno za dobivanje dozvola i izgradnju postrojenja.

Tvrtka i njenih 420 zaposlenika u Europi i Sjevernoj Americi u početku će poslovati kao Shellova podružnica pod svojim postojećim brendom Nature Energy, poručili su iz Shella, a očekuje se da će akvizicija biti zaključena u prvom kvartalu 2023. godine.

26. travanj 2024 05:25