Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Šibenik će analizirati zašto je investitor Eagle Hills odustao od projekta Batižele

05. Rujan 2024.
Batižele, Šibenikfoto Šibenik.hr

Grad Šibenik provest će analizu razloga odustajanja investitora od projekta Batižele, a nakon toga će odlučiti hoće li ponoviti natječaj ili raspisati dva odvojena – jedan za stambenu, a drugi za turističku namjenu. Sažetak je to odgovora direktorice društva Batižele, Nine Kursar, na naš upit o daljnjim planovima za Batižele, nakon što na međunarodni natječaj za taj brownfiled projekt nije pristigla ni jedna obvezujuća ponuda.

Naime, potencijalni investitor, Eagle Hills Waterfront Investment LLC., koji je prošao prvu fazu natječaja, povukao se iz postupka te nije dostavio obvezujuću ponudu, a povlačenje je obrazložio rigidnošću općih uvjeta natječajnog postupka.

– Sada slijedi detaljna analiza tijekom koje ćemo preispitati sve ključne faktore u samoj natječajnoj dokumentaciji, ali i provesti analizu tržišta, odnosno prikupiti informacije od svih investitora koji su prethodno bili zainteresirani za projekt Batižele, o razlozima zbog kojih su odustali od projekta. Nakon provedene analize donijet ćemo odluku o tome hoćemo li ponoviti natječaj s nekim izmijenjenim propozicijama, ukoliko time ne ugrožavamo interes društva Batižele, ili ćemo ići samostalno u izradu UPU-a te nakon provedenog zoniranja raspisati dva odvojena natječaja (jedan za stambenu, a drugi za turističku zonu), u kojem slučaju će Grad samostalno krenuti u gradnju društvenih/javnih sadržaja. Prilikom donošenja odluke o daljnjim koracima vodit ćemo se glavnim prioritetima ovog projekta – razvoju nove integrirane otvorene gradske četvrti, s javnim sadržajima, uz maksimalno iskorištenje potencijala lokacije te uz istodobno minimiziranje rizika za društvo Batižele, a sve u interesu grada i svih njihovih sugrađana – kazala je Kursar te dodala da tijekom prethodnih osam mjeseci kontinuirane komunikacije sa stručnim timom Kvalificiranog kandidata oni nisu niti jednom ukazali na problem rigidnosti Općih uvjeta, stoga smo i mi zatečeni zaprimljenim dopisom.

– Osobno smatram da niti jedna odredba Općih uvjeta okvirnog ugovora o razvoju nije rigidna, riječ je o odredbama koje štite imovinu Grada i Republike Hrvatske, kao i odredbama koje su uobičajene u svim ugovornim odnosima – zaključila je Kursar.

05. rujan 2024 17:02