Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tomislav Čorak imenovan potpredsjednikom OMV Grupe sa sjedištem u Beču

06. Rujan 2024.
Tomislav Čorak, potpredsjednik OMV Grupe

Tomislav Čorak, koji je od 1. srpnja 2019. obnašao dužnost prvog hrvatskog izvršnog direktora i partnera Boston Consulting Groupa (BCG) u središnjoj i istočnoj Europi, svoju karijeru nastavlja kao potpredsjednik OMV Grupe sa središtem u Beču. 

- Želio bih podijeliti osobnu i uzbudljivu vijest. Nakon što sam proveo prekrasno ljeto sa svojom obitelji, osjećam se potpuno energizirano za novo poglavlje u svom životu. Za otprilike tjedan dana nastavit ću svoju karijeru kao potpredsjednik OMV Grupe u Beču. S obzirom na to da živimo u vremenu velikih promjena u energetskoj industriji, počašćen sam prilikom da se pridružim kolegama u OMV Energy Divisionu.

Zahvalan sam obiteljima BCG i Kearney s kojima sam radio tijekom posljednja dva desetljeća. Postigli smo mnogo, donoseći najbolje svjetske prakse našim klijentima i pružajući generacijama konzultanata pristup vodećem globalnom znanju. Mnogo sam naučio iz naših zajedničkih uspjeha i neuspjeha i sa sobom nosim vrijednosti koje ste mi prenijeli – hvala vam - objavio je Čorak na LinkedInu. 

Inače, OMV ima ambicioznu strategiju da postane net-zero kompanija do 2050. godine, a Čorak je dodatno napisao da će u Energetskoj diviziji pridonijeti tom cilju ulažući pet milijardi eura do 2030. godine u izgradnju profitabilnog poslovanja s niskim emisijama ugljika u geotermalnoj energiji, obnovljivim izvorima energije i skladištenju ugljika.

Na tom putu, repozicionirat ćemo naše tradicionalno poslovanje E&P (istraživanje i proizvodnja) kao igrača usmjerenog na Europu, kako bismo osigurali stabilne novčane tokove za ulaganja u energetsku tranziciju te ćemo ojačati naš poslovni segment plina i energije kako bismo osigurali sigurno opskrbu plinom i energijom našim kupcima.

Naša strategija na realan i promišljen način rješava energetsku trilemu: 1. Pridonijet ćemo energetskoj sigurnosti diversifikacijom opskrbe plinom i razvojem novih vlastitih izvora plina 2. Pridonijet ćemo održivosti energije ulaganjem u geotermalnu energiju, obnovljive izvore energije i skladištenje ugljika 3. Pridonijet ćemo pristupačnosti energije poboljšanjem učinkovitosti kako bismo oslobodili investicijski potencijal za nove tehnologije, dok istovremeno ostajemo prvaci u sigurnosti naših operacija - dodao je novi potpredsjednik OMV-a. 

Kao što smo ranije naveli, Čorak je dosad obnašao funkciju prvog hrvatskog izvršnog direktora i partnera u BCG-u, a u OMV dolazi s bogatim iskustvom u radu s klijentima iz različitih sektora, od energetike do industrijske proizvodnje. Do prelaska u BCG 2014. godine, Čorak je radio kao strateški konzultant za područje energetike i procesne industrije. Prije toga je nekoliko godina proveo radeći u tehnološkom i energetskom sektoru. Ima diplomu magistra znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te MBA diplomu bledske poslovne škole IEDC.

16. rujan 2024 09:05