Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Vertikalni uzgoj se činio kao super ideja, ali postaje energetski neisplativ

03. Veljača 2023.
foto Ratko Mavar

U lipnju prošle godine, otvorena je ogromna nova farma na periferiji engleskog grada Bedforda. Na spektakularnom otvaranju, zainteresirana javnost, političari i mediji imali su priliku čuti da će novi pogon jednog dana proizvoditi i do 20 milijuna biljaka godišnje. 

Bilo je to najnovije otvaranje za Infarm, europsku poljoprivrednu tvrtku koja se bavi vertikalnim uzgojem, a ista je prikupila više od 600 milijuna dolara s obećanjem da će povrće uzgajati u visokotehnološkim skladištima s LED svjetlima, a ne na otvorenim poljima ili u staklenicima. 

Ogromna potrošnja energije

Kao što ste već mogli pretpostaviti, stvari su brzo krenule nizbrdo, a budućnost farme je sve samo ne blistava. Dana 29. studenoga, osnivači Infarma poslali su e-mail zaposlenicima u kojemu najavljuju otpuštanje ‘oko 500 zaposlenika‘, dakle više od polovice radne snage. U poruci su, objavio je Wired, detaljno navedeni planovi tvrtke da smanji svoje poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Nizozemskoj te se usredotoči na zemlje u kojima je imala čvršće odnose s trgovcima na malo i veće šanse da ‘izvuče‘ barem nešto profita. 

Prije samo šest mjeseci, raspoloženje najveće europske tvrtke za vertikalni uzgoj bila je neumoljivo optimistična... Pa gdje je onda pošlo po zlu? Prema Cindy van Rijswick, strateginji nizozemske istraživačke tvrtke RaboResearch, nekoliko pritisaka koji su uvijek postojali za vertikalne farme sada su došli do vrhunca 2022. 

Industrija je iznimno osjetljiva na povećanje cijena električne energije. Napajanje LED dioda za uzgoj biljaka troši puno električne energije, a između prosinca 2020. i srpnja 2022. cijene potrošnje energije u EU su porasle za gotovo 58 posto. Prije osamnaest mjeseci, europske vertikalne farme mogle su trošiti oko 25 posto svojih operativnih troškova na električnu energiju, ali to je moglo porasti na oko 40 posto, procijenila je za Wired van Rijswick.

Bliski istok je plodno tlo

- Vertical farming će vjerojatno u nekoj budućnosti kroz pet ili deset godina biti stvar o kojoj ćemo više pričati, ali u ovom trenutku definitnivno ne. Vertikalni uzgoj salate, začina trenutno ne može biti konkurentan cijenom u odnosu iste kulture uzgojene u plastenicima regularnim putem pogotovo u doba inflacije, bar u Europi - napisao je na LinkedInu Ilija Jurić, izvršni direktor tvrtke Tukan greens koja se bavi uzgojem mikro povrća i jestivog cvijeća. 

Verikalne farme su skupe za izgradnju u usporedbi s tradicionalnim farmama na otvorenom, ali jedan od logičkih zaključaka jest da bi mogle imati puno bolje izglede za preživljavanje ako se ‘presele‘ u zemlje gdje je energija jeftina, a vanjski uzgoj težak. 

Zemlje Bliskog istoka savršeno su mjesto za razvoj takvog uzgoja. Klasični način uzgoja tamo nije moguć, većinu toga uvoze (čak 56 posto povrća), a cijena im definitivno ne igra presudnu ulogu. 

- Vertikalni uzgoj je zanimljiva tema i vjerujem da može funkcionirati u nekim konkretnim uvjetima i za premium kulture, no kao zamjena za klasični uzgoj teško, barem ne na mjestima gdje klima i ostali parametri dozvoljavaju uzgoj na zemlji. Teško je nešto reći o isplativosti takvog uzgoja jer ovisi o gomili faktora, ali najbitnije je dobro planiranje jer se ne radi o maloj investiciji - rekao je Goran Vrabec, direktor tvrtke i vlasnik OPG-a Volim Ljuto.

Objašnjavajući o kojim se to faktorima radi, Vrabec je rekao da se i na njegovom OPG-u koristi vertikalni uzgoj. 

- Koristimo ga za uzgoj presadnica u rano proljeće, kada nema dovoljno sunčevog svjetla i vanjske temperature su jako niske pa je potrebno dogrijavanje. S vertikalnim uzgojem u to vrijeme rješavamo dva problema - nedostatak mjesta, odnosno mogućnost povećanja broja uzgojenih sadnica na istoj (grijanoj) površini i mogućnost kasnije sjetve, jer će sadnice pod svjetlom napredovati brže. Isplativost ovakve investicije je nama dvije do četiri godine, ovisno o cijenama energenata - kazao je Vrabec. 

Bitno je pronaći isplativost modela za sami početak uzgoja, dodao je, ali uzgoj chilli papričica do berbe na ovaj način ne može biti isplativ u našem podneblju s obzirom na klasični način uzgoja. Prednosti vertikalnog uzgoja Vrabec vidi kod cjelogodišnjeg uzgoja ‘brzo obrtajnih i premium kultura‘ poput začinskog bilja, jestivog cvijeća, klica i sličnih kultura gdje se prednost može ostvariti cjelogodišnjom ponudom proizvoda na tržištu. 

22. travanj 2024 11:22