Ukratko
StoryEditor

Inovativni projekt eko vrtova za Zagrepčane bez grunta

17. Svibanj 2022.
Gruntek najam vrtova

Gruntek je prošle subote otvorio svoja vrata za sve korisnike i ljubitelje prvih vrtova budućnosti na svijetu i započeo novu sezonu berbe povrća. U zelenoj piknik zoni okupilo se preko 200 korisnika vrtova, partnera i ambasadora koji su proslavili drugu godinu ovog inovativnog projekta.

Na otvorenju nove sezone organiziran je veliki roštilj i open bar, dječji kutak sa zabavnim programom te agro edukacije o ekološkom uzgoju za sve posjetitelje,  a vrtove budućnosti posjetio je i podržao gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

- Ideja o eko vrtovima s digitalnim upravljanjem polako mijenja društvo, a na nama je hoćemo li se transformirati iz klasičnih potrošača u moderne proizvođače vlastite hrane i na taj način postići održivi i zdraviji život  - Tino Prosenik, osnivač projekta Gruntek.

Podsjećamo, Gruntek je prva web based aplikacija putem koje građani Zagreba i okolice mogu unajmiti eko vrt u par klikova bez brige o ekološkom uzgoju. Dok korisnici vrtova vode užurbani urbani život, tim poljoprivrednika svakodnevno radi na vrtovima. Ovaj inovativan koncept koji spaja digitalizaciju i poljoprivredu nakon dvije godine od lansiranja broji 300 korisnika čiji se vrtovi  nalaze na 22 hektara zemljišta u Prokljuvanima pored Čazme. Zbog velikog interesa na području Kvarnera, novost je da je Gruntek omogućio najam i besplatnu dostavu povrća u Rijeku i Opatiju.

Model smart farminga i ekološki održivog uzgoja prepoznat je u raznim sektorima. Zato se na Gruntekovoj listi digitalnih farmera nalaze i velike hrvatske kompanije koje vrtove unajmljuju za svoje zaposlenike ili za humanitarne svrhe, a to su Infobip, Merkur osiguranje, Konzum, Ingemark i GlobalLogic. Humanitarnog karaktera u ovom projektu ne nedostaje jer je svaku dostavu povrća moguće preusmjeriti kao donaciju kroz mrežu dječjih domova u Zagrebu - dom u Nazorovoj, dom A.G. Matoš te studentskoj stambenoj zajednici.

Najam vrtova i broje suradnje su još u tijeku, a besplatna dostava bogatih kašetica povrća krenula je za Zagreb i okolicu, Rijeku i Opatiju.

24. travanj 2024 16:53