Ukratko
StoryEditor

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

10. Srpanj 2024.
cijepivo, profit

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 blago porastao, dosegnuvši novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,13 posto, na 39.291 bod, dok je S&P 500 porastao 0,07 posto, na 5.576 bodova, a Nasdaq 0,14 posto, na 18.429 bodova.

Novi rekordi S&P-a i Nasdaqa zahvaljuju se rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Microsoft i Tesla.

Zahvaljujući optimizmu u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijene dionica proizvođača čipova, kao što je Nvidia, rastu gotovo neprestano, pa je Nasdaq jučer postavio rekord šesti, a S&P 500 peti dan zaredom.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje znatno manji obujam trgovanja nego što je to uobičajeno.

Ulagači, naime, ne žele riskirati uoči novih podataka o inflaciji u SAD-u.

U četvrtak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u petak o proizvođačkim cijenama u lipnju.

Ulagači se nadaju daljnjem popuštanju inflacijskih pritisaka, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa.

Zahvaljujući tome, na tržištu su ojačale špekulacije da će Fed smanjiti kamatne stope već u rujnu.

U izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer da se podaci o inflaciji poboljšavaju, premda je i dalje iznad ciljanih 2 posto, pa bi daljnja poboljšanja otvorila mogućnost smanjenja kamata.

Istaknuo je i da bi predugo zadržavanje kamatnih stopa na povišenim razinama moglo naštetiti gospodarstvu, ali i da svojim izjavama ne šalje nikakve signale o budućim potezima središnje banke.

Među većim dobitnicama su jučer bile i dionice velikih banaka, kao što su JPMorgan, Wells Fargo i Citi.

Te će banke u petak objaviti poslovna izvješća, što će označiti početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je zarada po dionici kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju u prosjeku porasla za 10,1 posto, nakon 8,2-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

Europske burze pale zbog neizvjesnosti u Francuskoj

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,66 posto, na 8.139 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,28 posto, na 18.236 bodova, a pariški CAC 1,56 posto, na 7.508 bodova.

Indeksi su pali zbog neizvjesne političke situacije u Francuskoj nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u nedjelju.

Službeni rezultati potvrdili su da je francuska ljevičarska koalicija pod nazivom Nova narodna fronta (NFP) pobijedila u drugom krugu izbora, dok je centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona Zajedno na drugome mjestu.

Ekstremno desno orijentirano Narodno okupljanje (RN) Marine Le Pen, koje se smatralo favoritom nakon prvoga kruga glasanja, treće je.

S obzirom na to da niti jedan od blokova nije dobio apsolutnu većinu, nastojanja da se oformi nova vlada fokusirat će se na traženje potencijalnih saveza i pridobivanje pojedinih članova parlamenta iz drugih skupina.

20. srpanj 2024 04:25