Ukratko
StoryEditor

Sve za tvrtke u nekoliko klikova: HGK-ova platforma za e-usluge Digitalna komora

07. Lipanj 2024.
Ines Rukljač, direktorica Centra za digitalni razvoj Hrvatske gospodarske komore
Cilj je Hrvatske gospodarske komore na vlastitom primjeru pokazati put tvrtkama kroz digitalnu tranziciju i pridonijeti pružanju javnih usluga s pomoću digitalnih alata

Digitalna komora HGK-ova je platforma za e-usluge na kojoj je više od 88 tisuća registriranih korisnika, a stalno pristižu i novi. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj je projekta digitalizacija procedura kao što su digitalno izdavanje dokumenata te omogućavanje još aktivnijeg sudjelovanja gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulativnog okvira.

Gdje su inovativna rješenja

Digitalizacija je proces koji iz korijena mijenja gospodarstvo. Najčešće se odnosi na transformaciju poslovnih modela korištenjem digitalnih tehnologija i širu upotrebu digitalnih podataka radi stvaranja dodane vrijednosti za poslovanje.

Prema DESI-ju – indeksu digitalne ekonomije i društva – za 2023. Hrvatska još zaostaje u digitalnim javnim uslugama, posebno u uslugama za poduzeća i općem osuvremenjivanju javnih usluga inovativnim rješenjima.

Stalna promjena i razvoj

Cilj je Hrvatske gospodarske komore na vlastitom primjeru pokazati put tvrtkama kroz digitalnu tranziciju i pridonijeti pružanju javnih usluga s pomoću digitalnih alata. Zbog toga je među prvima prošla digitalnu transformaciju – već je četiri godine potpuno digitalizirana.

– Inovacije i agilnost ključni su za pružanje vrhunske usluge korisnicima i za utvrđivanje pozicije platforme kao pouzdanog i poželjnog alata. Usluge na platformi Digitalna komora neprestano evoluiraju kako bi odgovorile na potrebe i zahtjeve korisnika te pratile tehnološke i tržišne trendove – poboljšavaju se postojeće usluge i razvijaju nove. Kontinuirano podizanje ljestvice u svijetu digitalnih platformi nezaobilazna je stavka kako bi platforma mogla pružati kvalitetnu poslovnu potporu postojećim i novim malim, srednjim i velikim tvrtkama te ostalim svojim korisnicima – rekla je direktorica Centra za digitalni razvoj Ines Rukljač. 

Ključni moduli, usluge i aplikacije

Na platformi e-Gospodarske informacije korisnici mogu pristupiti pregledu poslovnih i gospodarskih informacija, kao što su pretrage poslovnih subjekata korisne kod istraživanja konkurencije. U sklopu ovog modula korisnici Digitalne komore mogu zatražiti i pristup e-Uredu za poslovanje. Radi se o aplikaciji za jednostavnu i intuitivnu podršku poslovanju, koja sadrži više modula i koja je dostupna uvijek i sa svakog uređaja. Dostupan je i pregled natječaja za javne nabave.

Putem e-edukacije, korisnici pristupaju edukacijama na mreži i izvan nje. Uz online verziju, dio edukacija moguće je pratiti i uživo. U rubrici Masterclass dostupne su i napredne edukacije iz domene digitalne tranzicije. Korisnici mogu saznati o umjetnoj inteligenciji u poslovanju i o robotskoj automatizaciji procesa.

Na e-Financiranju korisnici mogu pronaći dostupne izvore financiranja za svoje projekte te pregledati natječaje vezane uz fondove EU te lokalne samouprave. Također, mogu izraditi poslovni plan za analizu uspješnosti poslovnog pothvata.

e-Sajmovi i promocije omogućavaju korisnicima da pregledaju interaktivnu kartu svijeta s popisom sajmova i informacijama o njima te popisom sajmova podržanih od strane HGK.

Cilj usluge e-Javne ovlasti je olakšati i ubrzati procese, kao što su upisi u pojedine registre HGK, izdavanje dozvola ili potvrda u nadležnosti HGK. Korisnici mogu podnositi zahtjeve i dobiti sve dokumente temeljem javnih ovlasti koje su povjerene Komori – od ATA Karneta kod privremenog uvoza u stranu zemlju do cijelog seta usluga za agente za nekretnine.

U sklopu HGK Pulsa u posebnoj rubrici glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja analizira ključne ekonomske pokazatelje i događaje u Hrvatskoj i svijetu. U sklopu HGK Pulsa dostupne su i sektorske analize, županijski indeksi te analize ekonomskih trendova.

29. lipanj 2024 20:03