Zeleno i digitalno
StoryEditor

EBRD dao prvi zajam za potporu solarne energije u Hrvatskoj, Encro grupa dobila 10 milijuna eura

17. Studeni 2023.

Prvi projekt Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s programom InvestEU, osmišljen za potporu projektima održivog gospodarstva, financirat će izgradnju 30 MW novih solarnih proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj što će biti prvi projekt projekt solarne fotonaponske (PV) banke u zemlji.

Banka je posudila 10,6 milijuna eura za tri poduzeća posebne namjene registrirana u Hrvatskoj u svrhu izgradnje i rada triju solarnih fotonaponskih elektrana. Sva tri poduzeća su dio Encro grupe, jednog od vodećih igrača na tržištu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u vlasništvu obitelji Ćurković.

Projekt će imati novu strukturu, oslanjajući se na veleprodajno tržište za preuzimanje proizvedene električne energije, te stoga neće imati koristi od bilo kakvih shema potpore za obnovljive izvore energije. Time će pokazati tržišnu alternativu za razvoj sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, navode iz EBRD-a.

Veći rizici povezani s novim strukturama financiranja bit će ublaženi jamstvom programa InvestEU. Inače, ovo je prva primjena novog programa s više od dvije milijarde eura financiranja EBRD-a za projekte zelene ili kružne ekonomije koji će biti podržani jamstvima EU-a.

Električna energija proizvedena u solarnim elektranama prodavat će se izravno na tržištu, ali će također omogućiti klijentima sklapanje ugovora o kupnji električne energije u trenutku kada to želi.

- Ponosni smo što smo na čelu promicanja inovativnog financiranja obnovljivih izvora energije. Ovo je prvo EBRD-ovo financiranje potpuno trgovačkog projekta obnovljive energije u Hrvatskoj, kao i prvi projekt u okviru InvestEU okvira za održivu tranziciju. Alternativni aranžmani preuzimanja električne energije, kao što je prikazano u ovom projektu, ključni su za povećanje obnovljivih izvora energije – rekao je Grzegorz Zielinski, čelnik EBRD-a za energetiku u Europi.

Inovativni načini financiranja

Mark Davis, direktor EBRD-a za srednju Europu, rekao je da je sunčeva energija u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijena u usporedbi s drugim zemljama EU, ali ima ozbiljan potencijal.

- Ovo financiranje tri solarne fotonaponske elektrane od 10 MW – koje imaju potrebne dozvole i odobrenja i neće im trebati daljnja regulatorna podrška, dobrodošao je signal drugim ulagačima da je mala solarna fotonaponska elektrana u Hrvatskoj već isplativa – dodao je.

Iljko Ćurić, glavni izvršni direktor i vlasnik Encroa, je dodao kako su ponosni što podržavaju zelenu tranziciju Hrvatske.

- Ponosni smo što možemo podržati zelenu tranziciju Hrvatske, čime smo pridonijeli daljnjem širenju instaliranih solarnih kapaciteta u zemlji. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je ovo potpuno ‘merchant‘ projekt koji pokazuje inovativne načine financiranja projekata obnovljivih izvora energije, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji. Implementacija obnovljivih izvora energije na otoku Braču u potpunosti je usklađena s planom energetske tranzicije izrađenim u okviru inicijative Europske komisije ‘Čista energija za otoke EU’ i smanjit će energetsku ovisnost otoka o kopnu – rekao je Ćurić.

Inače, u sudskom registrukao osnivač tvrtke Encro naveden je Iljko Ćurić, a kao predsjednik uprave Tomislav Ćurković, zet i sin nekadašnjeg direktora HEP-a Ante Ćurkovića, koji je zbog količine ulaganja u vjetroelektrane u Hrvatskoj u medijima nazvan ‘kraljem vjetra‘.

EBRD je do danas u hrvatsko gospodarstvo uložio više od 4,6 milijardi eura, a nova državna strategija, usvojena u svibnju, navodi tranziciju zelene ekonomije – uključujući obnovljive izvore energije, kao glavni prioritet Banke za Hrvatsku.

10. prosinac 2023 11:41