Zeleno i digitalno
StoryEditor

Norveški mirovinski fond ulaže milijardu dolara u fond za obnovljivu energiju

26. Kolovoz 2024.
Obnovljivi izvori energijefoto Shutterstock
Norveški državni mirovinski fond priopćio je u ponedjeljak da će uložiti 900 milijuna eura (1,01 milijardu dolara) u najnoviji fond za obnovljivu energiju investicijske tvrtke Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).
 
Norges Bank Investment Management (NBIM) je taj iznos namijenio petom CIP-ovom vodećem fondu CI V, koji ulaže u vjetroelektrane na pučini i kopnu, solarne farme, mrežu i distribuciju, kao i skladištenje, stoji u priopćenju najvećeg svjetskog državnog imovinskog fonda.
 
Norveški mirovinski fond, čija imovina iznosi 1.700 milijardi dolara, ulaže prihode od norveške naftne i plinske industrije u globalne dionice, fiksne prihode, nekretnine i sredstva za obnovljivu energiju.
 
- Sporazum će omogućiti daljnja ulaganja i izloženost drugim dijelovima lanca vrijednosti, kao i priliku za nastavak izgradnje znanja i iskustva na novim tržištima i tehnologijama - objavio je je NBIM.
 
CIP očekuje da će zaključiti prikupljanje sredstava za zeleni fond CI V iznad ciljane vrijednosti fonda od 12 milijardi eura. Do lipnja prošle godine taj je fond dosegnuo 5,6 milijardi eura.
 
- Takvim usmjerenjem naglašava se naša sposobnost pružanja atraktivnih povrata prilagođenih riziku, uz pružanje čiste, pristupačne energije i stvaranje lokalnog rasta te otvaranja radnih mjesta, privlačna najvećim i najambicioznijim svjetskim ulagačima - stoji u CIP-ovom priopćenju.
 
Ulaganja će biti jednako podijeljena na tri regije - Sjevernu Ameriku, zapadnu Europu i razvijene zemlje u azijsko-pacifičkoj regiji. 
05. rujan 2024 11:53