Zeleno i digitalno
StoryEditor

Past će cijena zelenog vodika

18. Prosinac 2022.

Istraživački tim australskog sveučilišta RMIT smislio je novu tehniku elektrolize potaknute zvučnim valovima za energetski učinkovitiju proizvodnju zelenog vodika. U časopisu Advanced Energy Materials istaknuo je da uz aktivne i visokofrekventne vibracije standardna elektroliza proizvodi 14 puta više vodika.

Zeleni vodik, koji često svrstavaju u goriva budućnosti, nastaje elektrolizom: molekula vode cijepa se na vodik i kisik upotrebom obnovljive energije za privlačenje svakog plina na drugu elektrodu, gdje se vodik može uhvatiti, komprimirati i pohraniti. No taj se proces uvelike poboljšao kada je RMIT-ov tim u proces pustio hibridni zvučni val od 10 MHz. Čim je uključio zvučne vibracije, dokazano je pokusom, gustoća struje i brzina reakcije skočile su dramatično.

Na RMIT-u objašnjavaju ipak da njihovo veliko otkriće ne znači da će se za određenu količinu energije uložene u elektrolizu dobiti 14 puta više vodika, nego da se voda brže i lakše dijeli na vodik i kisik. A to, ističu, ima impresivan učinak na ukupnu učinkovitost elektrolizera i trebalo bi potaknuti spuštanje cijena zelenog vodika.

25. travanj 2024 07:05