Zeleno i digitalno
StoryEditor

U pripremi kodeks za provjeru ‘zelenih‘ tvrdnji kompanija

29. Lipanj 2023.
Transport, špedicija i izvoznici 927 - Održivi opskrbni lancifoto Shutterstock

Globalna inicijativa Voluntary Carbon Markets Integrity Initiative (VCMI) predstavila je standard za procjenu tvrdnji kompanija o približavanju internim klimatskim ciljevima i upotrebi mehanizama kompenzacije ugljičnog zagađenja.

Mnoge kompanije odlučile su svesti emisiju ugljičnog dioksida neto na nulu, ali su priznale da će biti prisiljene kupovati ili generirati ugljični ‘kredit‘ kako bi nadomjestile emisiju koje nisu uspjele isključiti iz poslovanja.

Ugljični krediti generiraju se projektima poput pošumljavanja ili prijelaza na goriva koja manje zagađuju okoliš.

Inicijativa VCMI sastavila je uz potporu britanske vlade kodeks kako bi pomogla ulagačima da utvrde jesu li tvrdnje kompanija koje koriste ugljične kredite vjerodostojne.

Prema kodeksu, kompanije bi se na svim razinama trebale javno obvezati na postizanje znanstveno utemeljenih ciljeva nultih emisija najkasnije do 2050. i postaviti ciljeve za svaku fazu tog procesa.

Da bi ušle u ‘platinastu‘ skupinu najboljih, moraju također kupiti i poništiti ugljične kredite za kompletnu emisiju koju još nisu isključile iz poslovanja. Kompanije u ‘zlatnoj‘ skupini trebale bi na taj način kompenzirati najmanje 60 posto emisije, a ‘srebrne‘ 20 posto.

Nužno je utvrditi standarde kako bi se ljudima pomoglo da bolje razumiju klimatska obećanja tvrtki koje često koriste ‘neprohodnu‘ terminologiju, objasnio je izvršni direktor VCMI-ja Mark Kenber.

- Jako se često i pogrešno koriste, možda bismo mogli reći i zloupotrebljavaju, izrazi kao što je ‘ugljična neutralnost‘, ‘klimatska neutralnost‘, ‘neto nula‘, usklađena neto nula‘, ‘neto pozitivna nula‘ -  rekao je Kenber.

Tvrtke će na kraju po njemu morati koristiti kredite usklađene sa standardima koje je razvilo Etičko vijeće za dobrovoljno tržište ugljika (ICVCM).

Standardi bi trebali biti dovršeni do kraja godine, a kompanije bi do tada trebale kompenzirati emisiju u skladu sa standardima koji su utvrđeni za zrakoplovni sektor (CORISA).

27. travanj 2024 04:17