Život
StoryEditor

Belgijska bolnica dobila certifikat Gault&Millaua za kvalitetu hrane

15. Ožujak 2023.
AZ Groeninge je dokazala da se pacijentima mogu servirati jednostavna, a kvalitetna jela čime je zaslužila certifikat prestižnog gastro-vodiča

Bolnički obroci u Lijepoj našoj najčešće su predmet sprdnje na društvenim mrežama, jer najbolje oslikavaju manjkavosti domaćeg zdravstvenog sustava. Doduše, nitko ne očekuje da će bolnice nuditi obroke restoranske kvalitete, ali se mnogi žale da jela jedva ispunjavaju nutritivni minimum.

No ne i pacijenti belgijske bolnice AZ Groeninge koja je postala prva zdravstvena ustanova sa službenim priznanjem gastronomskog vodiča Gault&Millau za kvalitetu hrane.

Kako prenosi Reuters, Marc Declerck, izvršni direktor Gault & Millau Benelux, izjavio je da već deset godina surađuju s kompanijama i domovima za umirovljenike na obrocima koje poslužuju zaposlenicima i štićenicima.

Vrhunska kvaliteta

Spomenuta je bolnica pozvala stručnjake iz Gault&Millaua da ocjene i njihovu hranu te im pomognu da poboljšaju jela, posebno riblja i umake. Ekipa iz vodiča je utvrdila da je hrana visokog standarda, a Declerck izjavio da bi neka jela poslužio i svojoj obitelji.

Kako savjetuje, bolnice bi trebale raditi s kvalitetnim sastojcima i držati se jednostavnih recepata. Pacijenti, naprosto, ne žele komplicirana jela; žele jesti zdravo i ukusno.

Obroci pripremljeni za pacijente neće se naći u godišnjem vodiču za restorane, ali su službeno certificirani od strane Gault & Millau za 2023.

Inače, bolnica AZ Groeninge jedna je od najvećih bolničkih kompleksa u Belgiji nastala spajanjem četiri bolnice u gradu Kortrijk. Kompleks ima neprofitan status, javno-privatnog je karaktera, odnosno njome upravljaju grad Kortrijk i uprava bivših katoličkih bolnica.

23. travanj 2024 18:15