Život
StoryEditor

Čuveni španjolski dizajner Paco Rabanne preminuo u 88. godini života

04. Veljača 2023.
Paco Rabannefoto Shutterstock
Rabanne, poznat po nekonvencionalnom izbor materijala (plastika i metal), jedan je od najpoznatijih modnih dizajnera svih vremena

Jedan od najvećih španjolskih modnih dizajnera, čuveni Paco Rabanne, preminuo je u svom domu u Francuskoj u 88. godini života. Kompanija Puig u čijem je vlasništvu modni brend i linija mirisa, potvrdila je tužnu vijest te navela da je Paco Rabanne transgresiju ili, bolje reći, modne prekršaje učinio magnetski privlačnima.

– Tko bi drugi mogao natjerati Parižanke da traže haljine od plastike ili metala? Tko bi osim Rabannea mogao zamisliti miris Calandre ili ‘miris rešetke automobila‘ te ga pretvoriti u simbol moderne ženstvenosti? – izjavio je predsjednik Puigovog odjela za modu i ljepotu, Jose Manuel Albesa i dodao da je Rabannea jedinstvenim učinio upravo njegov radikalni buntovnički duh.

Enfant terrible

Svoju prvu kolekciju opisanu kao ‘12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials‘ (12 nenosivih haljina od modernih materijala) Rabanne je predstavio 1966., a budući da je u njoj koristio nekonvencionalne materijale poput metala i plastike te ‘natjerao‘ modele da pistom defiliraju bosonoge, modnim znalcima i medijima je odmah postalo jasno da je na scenu stupio modni ‘enfatn terrible‘.

Na samim počecima karijere dizajnirao je nakit za vrhunske modne kuće poput Givenchyija i Diora, a potom je počeo graditi vlastiti brend te, osim modnih kolekcija lansirao i vlastite linije parfema. Iz svijeta mode povukao se 1999., ali i dalje slovi kao jedan od najpoznatijih modnih dizajnera svih vremena.

19. travanj 2024 12:07