Život
StoryEditor

Posljedice Olimpijskih igara: Zračni promet i hoteli zbrajaju gubitke, Airbnb ruši rekorde

30. Srpanj 2024.
foto Shutterstock

U petak su u Parizu počele 33. Ljetne olimpijske igre, sportski događaj koji je, uz koju kontroverzu, predstavljen kao pravi spektakl koji se na prvi pogled čini itekako privlačnim za ljubitelje sporta diljem svijeta. No čini se da su Pariz tijekom Olimpijade mnogi ipak odlučili zaobići. Previsoke cijene hotelskih soba, najma kuća i ulaznica samo su neki od razloga zašto su i domaći i strani ljubitelji sporta, unatoč predviđanjima da će francuski turizam ove godine srušiti sve rekorde, odustali od putovanja u Pariz.

No nije to neka novost. Prema analitičarima, uobičajena je zabluda da gradovi domaćini doživljavaju eksploziju putnika oko Olimpijskih igara jer je upravo njihov fenomen da lokalno stanovništvo ne putuje dok posjetitelji pak ostaju kod kuće. London, Atena i Atlanta, prema CNBC-u, također su zabilježili pad posjetitelja tijekom ljeta kada su bili domaćini Olimpijade.

Kompanija AirFrance-KLM u četvrtak je objavila da očekuje nešto niže prihode u trećem tromjesečju ove godine i to zbog slabe potražnje za posjetom Pariza ovog ljeta. Kompanija je početkom mjeseca objavila i da promet do i iz Pariza zaostaje za drugim velikim europskim gradovima.

Delta Air Lines također je predvidjela pad opsega putovanja u Francusku i to isključivo zbog Ljetnih igara jer, kako su rekli, ‘osim ako ne idu na Olimpijske igre, ljudi ne putuju u Pariz‘. Nadalje, niti jedan zračni prijevoznik nije mnogo povećao kapacitet za ovo ljeto u usporedbi s prošlim dok je potražnja za kartama poprilično oslabila.

U svom lipanjskom turističkom barometru, pariška turistička zajednica projicirala je pad međunarodnih zračnih dolazaka na svim tržištima tijekom priprema za Olimpijske igre. Ostvaren je pad od osam posto u lipnju i gotovo 15 posto u srpnju, u usporedbi s 2023. godinom.

Svi žele rentati na Airbnbu

Manji broj stranih turista osjeti se i po hotelima u kojima je predviđena popunjenost za ovaj mjesec od 60 posto što je pad od otprilike 10 posto u odnosu na lani. Poput zračnih prijevoznika, mnogi su hoteli podigli cijene kako bi iskoristili turističku gužvu, no nije im to baš urodilo plodom pa su cijene morali snižavati nakon proljetne sezone.

Ipak, prosječne cijene porasle su za gotovo 70 posto pa je cijena smještaja, prema podacima turističke zajednice, porasla s prošlogodišnjih prosječnih 202 eura na 342 eura. Ipak, ako pogledamo podatke kojima raspolaže Trivago može se vidjeti da su cijene smještaja u Parizu na godišnjoj razini skočile za 85 posto dok su cijene u Lilleu, gdje se održavaju pojedina sportska natjecanja, više za čak 131 posto.

Rentijeri na Airbnbu su pak ove godine morali snižavati cijene, neki za više od 50 posto pa tako noćenje u potkrovlju s dvije spavaće sobe u blizini katedrale Notre-Dame sada košta 631 eura umjesto prvotnih 1300 eura. Iz Airbnba su također priopćili da su oglasi u Parizu ovog ljeta premašili sve rekorde jer su se mnogi Parižani bacili u rentijerstvo kako bi zaradili od Olimpijskih igara, a istovremeno se maknuli od gradske vreve. Deseci tisuća domaćina po prvi puta su otvorili svoje domove za turiste, no još uvijek nije sigurno koliko je njih iznajmljeno tijekom Olimpijade.

- Olimpijske igre u Parizu 2024., bit će zabilježene kao najveći događaj ugošćavanja u povijesti Airbnba. Više će gostiju boraviti u smještaju koji su osigurali na našoj platformi nego ikada do sada – priopćili su s ove platforme dodajući pritom da je ‘domaći interes‘ za boravak u Parizu tijekom Igara također veći nego ikada.

16. rujan 2024 03:45