Život
StoryEditor

Poštanski uredi pretvaraju se u jedinstvena upravna mjesta

30. Rujan 2024.
paketomat branimirova
Hrvatska pošta omogućit će svim građanima, posebno onima na slabije naseljenim i ruralnim područjima, socijalno osjetljivim skupinama te osobama starije životne dobi, korištenje svih usluga države

Hrvatska pošta ima najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj – 1016 poštanskih ureda u više od 800 mjesta. Od ukupnog broja otprilike polovica ureda nalazi se u ruralnim sredinama, uključujući i otoke. Upravo je ta polovica u fokusu tvrtke jer pružanjem raznovrsnih usluga u poštanskim uredima svojim korisnicima u manjim mjestima i na otocima nude istu razinu usluge, odnosno uvjeta kakve imaju korisnici u većim gradovima.

U Pošti se pripremaju za novu fazu podizanja produktivnosti poštanskih ureda, i to u suradnji s državom. Naime, poštanski uredi pretvaraju se u jedinstvena upravna mjesta na kojima će korisnici u 800 mjesta diljem Hrvatske moći obaviti sve poslove za koje su morali obilaziti razne šaltere te često putovati u veće gradove.

Modelom jedinstvenog upravnog mjesta Hrvatska pošta omogućit će svim građanima, posebno onima na slabije naseljenim i ruralnim područjima, socijalno osjetljivim skupinama te osobama starije životne dobi, korištenje svih usluga države. Model jedinstvenog upravnog mjesta pretpostavlja podnošenje zahtjeva prema tijelima državne uprave kroz mrežu poštanskih ureda do preuzimanja svih vrsta dokumenata izdanih od tijela državne uprave, neovisno o tome u kojem poštanskom uredu je građanin podnio zahtjev prema tijelu državne uprave.

Realizacijom opsežnog projekta najviše će profitirati upravo korisnici u manjim sredinama koji već sad u poštanskim uredima mogu ugovoriti dopunsko zdravstveno osiguranje ili životno osiguranje, podnijeti zahtjev za izdavanje kreditnih kartica, ugovoriti digitalne i telekomunikacijske usluge, platiti račune te ugovoriti kredit.

30. rujan 2024 15:45