Život
StoryEditor

Seasplash festival najavio nova imena, dolazi i Zion Train

01. Lipanj 2023.
seasplash 2023

Na posljednji Seasplash festival s novim studijskim albumom dolaze stari znanci Zion Train, nakon dugo vremena u punom sastavu, a prati ih i niz nastupa izvođača koji premijerno nastupaju na festivalu. Kao i posljednja dva desetljeća i ove godine jedan od vjesnika ljeta na Jadranu je i otkrivanje izvođača Seasplash festivala.

Od 20. do 23. srpnja na Martinskoj u Šibeniku na festivalskim pozornicama izmjenjivat će se brojni svjetski, regionalni i domaći umjetnici. Neki su već stari znanci, a mnogi će se premijerno predstaviti festivalskoj publici. Svi ti glazbenici svojim su djelovanjem davali doprinos u etabliranju nezavisne scene karipskog glazbenog nasljeđa, baš kao i Seasplash. Međusobno prepoznavanje te uzajamno poštovanje i ljubav između Seasplasha i svih umjetnika dugotrajno je i neraskidivo.

Premijerni nastup Zion Traina na prvom izdanju Seasplash festivala 2003., vjerojatno je bio i prvi put kada je domaća publika mogla posvjedočiti legendarnom nastupu, kojeg uz vokalne dionice i puhačku sekciju karakterizira izvedba kroz ‘live dub mix‘. To je ujedno bio početak dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje. Da bi krug Seasplash festivala bio pun, nastupaju i na posljednjem izdanju 21 godinu kasnije. Nas posebno veseli da ovo veliko poglavlje zaključujemo s akterima koji su s nama od samog početka.

Ove pionire UK dub & sound system scene, obilježava i kontinuitet u radu, nakon niza izdanja i nastupa ovaj bend je na svjetskoj turneji koja nikad ne prestaje. Tako ni u Šibenik ne dolaze spavajući na starim lovorikama nego predstavljaju novi album ‘Dissident Sound‘ koji izlazi 20. lipnja. Danas nastupaju u osvježenoj postavi, a posebno nam je drago što se na MainSplash pozornicu vraćaju u punom sastavu, i to nakon punih deset godina na ovim prostorima.

Među izvođačima koje je publika Seasplasha već imala prilike vidjeti brojimo i naše artiste, DJ-e i Sound Systeme koji su ove godine zaslužili svoj nastup konstantnom proizvodnjom novog zvuka i materijala. To je nezaustavljivi BarabaDub Sound System kao i već poznati DJ-i udruženih snaga koji će sada nastupiti u zajedničkom back to back setu - Tricky D i Jin-San. Ove godine pridružuje nam se opet i Jan Becele, stari znanac svih obožavatelja plesnih podija, kao i turntablist i klupski DJ svjetskog renomea DJ Venom u Šljiviku. Slavonija Vibes Syndicate donosi svoje dub i reggae zvukove iz ravnica istočnog dijela zemlje. Iz Sutivanca, sela u unutrašnjoj Istri, dolazi ljubitelj ručno rađenih sound systema Vibration Addict odsvirati svoj set. A gotovo zaboravljeni zanat turntablisma predstavit će Groove Playaz. Tu je i DUBMX majstor duba i specijalist BMX vratolomija.

- Ponosni smo što na 21. Seasplashu imamo priliku ugostiti i brojna imena te umjetničke projekte koji će prvi put svoje djelovanje predstaviti na pozornicama našeg festivala. Iz daleke Kenije dolazi Fyah Son Bantu, umjetnik koji u svojoj zemlji djeluje od ranih 2000. te će na Martinskoj predstaviti svoj dancehall i reggae repertoar. Dr. Obi meets Anja G, Roo T and Sistah Tena, prvi put u ovakvom sastavu, unikatna četvorka predstavlja jedinstvenu women power pojavu na domaćoj dub i reggae sceni. Iz Siska dolazi bend Šarena pojava predstaviti svoj jedinstveni spoj gitara i hip-hopa. Na 21. Seasplash dolazi i aktivni slovenski DJ Lionshine. Svoj raritetni, analogni, ručno rađeni, sound system predstavlja i Old Lady Sound System koji djeluje u Ludbregu. Stari znanac, s potpuno novim umjetničkim projektom Kalibal, predstavit će svoju world-music selekciju. Nakon godina aktivnog sudjelovanja u sceni kroz medije Ras Padsystema pokrenuo je karijeru kao selektor te okupio vlastiti kolektiv. Karlovački Kordoom HiFi svojim zvukom oplemenjuje Dub Affair sessione, a sada će gostovati na posljednjem izdanju Seasplasha, kao i mladi drum‘n‘bass DJ iz Lovrana Boogie, objavili su iz organizacije.

Ulaznice za posljednje izdanje festivala potražite na poveznici: https://seasplash-festival.com/hr/festival/tickets/

20. srpanj 2024 08:36