Život
StoryEditor

U Goldman Sachsu zabrinuti: Izvršni direktor troši tvrtkine resurse kako bi puštao glazbu

24. Rujan 2022.
DJ, Deejay, disk jokey

Tijekom većeg dijela svoje 150-godišnje povijesti, financijski div Goldman Sachs i njegov glavni izvršni direktori izbjegavali su svjetla pozornosti, fokusirajući se umjesto toga na pružanje usluga svojim klijentima i zgrtanju bogatstva.  Ali onda je 2018. godine na mjesto izvršnog direktora imenovan David Solomon i sve se promijenilo. Već u to vrijeme Solomon se hobistički bavio Dj-ingom, a ta ljubav se pojavila izgleda negdje oko 2015. godine, kada se kako pričaju u partijanerskim krugovima prozvao D-Sol. Iako je tada već bio u kasnim pedesetima, Solomona je privukla elektronska glazba pa se uhvatio miksanja ne bi li se nekad u budućnosti našao pod svijetlima pozornice, po mogućnosti što veće. Kažu ljudi bliski njemu da je vježbao svake nedjelje te je sve svoje slobodno vrijeme posvećivao upravo 'miksanju i skrečanju'. A kada imaš para lakše je doći i do pozornice pa Solomonu nije dugo trebalo da mu krene i u svijetu elektronske glazbe i da postane disc Jockey, DJ ili deejay, kako vam drago. 

To mu čini se nije smetalo u karijeri investicijskog bankara jer je pod Salomonom kao izvršnim direktorom Goldman Sachs  ostvario rekordan prihod od 59,3 milijarde dolara u 2021. Dionice su prošle godine također porasle za oko 43 posto od njegova dolaska u listopadu 2018. godine.

Međutim, čini se da ipak nije sve tako sjajno za Solomona. Naime, njegovi kolege iz Goldman Sachsa u zadnje vrijeme sve češće progovaraju i prigovaraju o trošenju tvrtkinih resursa za vlastite potrebe. Sve je kulminiralo kada se početkom kolovoza Solomon ukrcao na privatni zrakoplov Gulfstream G650 koji se nalazi u vlasništvu Goldman Sachsa i kada je poletio za Chicago. Prije toga je obavio niz sastanka s Goldmanovim klijentima i zaposlenicima, nakon čega je skinuo odijelo, navukao crnu odjeću i zaputio se u Chicago, ni manje ni više nego na festival Lollapalooza.

Nekoliko dana kasnije na njegovom je Instagram profilu, onom drugom. partijanerskom, osvanuo video koji pokazuje 'ludi party'.

- Lolla je bila puna posebnih trenutaka, ali ovo je bilo najbolje -  napisao je Solomon ispod videa, označivši OneRepublic i pjevača Ryana Teddera koji su s njim izvodili tu neku pjesmu.

Iako se već dugo pričalo o Solomonovu korištenju privatnog zrakoplova, događaj s Lollapalooze bio je samo posljednji u nizu akcija koje su pokazale zamršene interese Davida Solomona, izvršnog direktora i predsjednika uprave, i interesa samog Goldman Sachsa.

Recimo, baš što se tiče zrakoplova, prije nego što je Solomon postao izvršni direktor 2018., Goldman je izbjegao imati privatni mlažnjak, a umjesto toga su dijelili vlasništvo jednog zrakoplova putem NetJetsa. Inače, NetJets je američka tvrtka koja prodaje djeliće vlasništva u privatnim poslovnim avionima, te smanjuje troškove tvrtkama koji se ne mogu ili ne žele priuštiti privatni zrakoplov.

Solomonovo korištenje korporativnog mlažnjaka za putovanje u Chicago smatralo se i poslovnim i osobnim troškom, rekao je predstavnik Goldmana nakon događaja. Politika banke pak zahtjeva da Solomon nadoknadi banci sve troškove povezane s osobnim elementima putovanja, a je li to i učinio iz Goldmana nikad nisu rekli, ali su dodali kako je maloj skupini Goldmanovih rukovoditelja izvan Solomona također dopušteno koristiti zrakoplove za osobne potrebe, ali da se to uglavnom ne događa.

No, nije samo zrakoplov u pitanju. Navodno je Salomon koristio i usluge Goldmanova odjela za komunikacije kako bi se promovirao kao DJ.

Salomon je već imao problema s Odborom tvrtke zbog svog hobija, pa se 2020. godine morao ispričavati jer je nastupao na koncertu u Hamptonsu s duom The Chainsmokers a kasnije se ispostavilo da je isti koncert sankcioniran od strane države New York zbog kršenja protokola za COVID-19.  A 2019. godine članovi Goldmanova odbora su izrazili zabrinutost zbog odluke Salomona da nastupa na belgijskom festivalu Tomorrowland.

Zbog svega toga, neki dioničari i članovi uprave postaju sve zabrinutiji zbog količine vremena i pažnje koju je Solomon posvetio svom  hobiju.

Ono što je moglo biti blaga smetnja 2021., kada je Goldmanova cijena dionice marširala prema visokoj vrijednosti od 426 dolara, postalo je velika smetnja kada je pala za 16 posto na godišnjoj razini. Upućeni kažu da ih brine da je glavni izvršni direktor previše usredotočen na svoje 'isprazne'  projekte u vrijeme kada se dijelovi poslovanja bore i potrebna im je pozornost, posebno izvršnog direktora.

16. travanj 2024 20:11