Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Pad cijene nafte povukao za sobom i ostale robe, iščekuju se ključni makroekonomski podaci

12. Prosinac 2023.
foto Getty Images/istockphoto
  • Cijena nafte pala sedmi tjedan zaredom jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje
  • Brazilsko vrijeme i kineska potražnja fokus tržišta u budućnosti
  • Narodna banka Kine povećala rezerve zlata 12. mjesec zaredom
Još jedan bearish tjedan je iza nas, prvenstveno jer je cijena ključne burzovne robe roba, nafte, pala sedmi tjedan za redom. To se odrazilo i na još neke robe iz grupe energije, poput plina, kao i na dio metala i agri roba. S takvim trendom kretanja cijene nafte, na tržištu ostaju strahovi od globalne deflacije i ponovnog sporijeg rasta.
 
Politička previranja različitih vrsta tijekom vikenda - SAD je stavio veto na prijedlog Vijeća sigurnosti UN-a za prekid vatre u Gazi; OPEC je odbio uključivanje bilo kakvog pozivanja na ‘postupno ukidanje fosilnih goriva‘ na COP 28; Putin je najavio da će se kandidirati za peti mandat u ožujku 2024., a stanovnicima četiri okupirana teritorija Ukrajine dopušteno je glasovanje; Egipat je krenuo na birališta kako bi ‘izabrao‘ Sisija za, što je sigurno, treći mandat (prethodna dva je dobio s 97 posto glasova!); Javier Milei preuzeo je dužnost u Argentini, zemlji u kojoj inflacija od 143 posto čini da egipatskih 35 posto izgleda prihvatljivo!
 
Izvješće USDA sada je iza nas i, kao što se i očekivalo, bilo je uvelike loše, ali još uvijek s nekim brojevima koji su prkosili logici: izvoz pšenice iz EU-a, uvoz kukuruza iz EU-a, S&D za sojino ulje u SAD-u i razlika od 10 milijuna tona između USDA-e i CONAB-a na brazilski usjev kukuruza. Zasigurno možemo zaključiti da će brazilsko vrijeme i kineska potražnja biti fokus tržišta u budućnosti.
 
Ovo je zadnji važan makro tjedan u ovoj godini, a u ovo doba godine makro indeksi imaju veliki utjecaj na kretanje cijena burzovnih roba. Očekuje nas mnogo podataka, a svakako najvažniji su podaci o inflaciji u SAD-u u utorak, zatim FED-ova odluka o monetarnoj politici i komentari na istu čelnika Powella u srijedu, da bi se ve kulminiralo u četvrtak kada se očekuje sastanak ECB-a na temu monetarne politike i komentari Lagarde.
 
Moody‘s je smanjio izglede za kineske državne obveznice sa stabilnih na negativne. Moody‘s ističe da rastuće razine duga Kine, koji se koristi za potporu lokalnim vlastima, i kontinuirani pad na tržištu nekretnina ugrožavaju gospodarstvo zemlje. Ipak postoji mnogo podataka za Kinu koje treba uzeti u obzir, koji nisu svi negativni, pa neka to bude mala naznaka da im je možda dobro, malo bolje nego što se mislilo? Mislim da se mnogi na tržištu zapravo sada žele osloniti na optimističnu Kinu.
 
U posljednjoj anketi koju je proveo Reuters, među 102 ekonomista, nešto više od polovice vjeruje da će FED početi smanjivati ​​stope u srpnju, za ukupno smanjenje od 100 baznih bodova sljedeće godine. Manje optimistična prognoza od one na tržištima, koja procjenjuju prvo smanjenje već u ožujku. Za ECB, 51 od 90 intervjuiranih analitičara vjeruje da bi Frankfurt mogao početi smanjivati kamatne stope ​​nešto prije sastanka u srpnju, intervenirajući prije FED-a. Fitch očekuje da će ECB smanjiti kamatne stope za 75 baznih bodova od lipnja do kraja 2024., što bi rezultiralo ključnom stopom od blizu 3,75 posto.

SAD najveći proizvođač nafte

Kao što smo spomenuli na početku, na svjetskim su tržištima cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje. Cijena nafte Brent prošlog je tjedna pala 3,9 posto, na ispod 76 $/bbl, razini na kojoj počinje trgovanje u novom tjednu (premda je u jednom trenutku cijena prošli tjedan dotakla razinu od 73,6 $/bbl).
 
Na američkom tržištu, cijena nafte WTI pala je 3,8 posto, a novi tjedan započinje ispod razine od 71 $/bbl. Ovakav trend pada cijene od sedam tjedana zaredom nije zabilježen još od 2018. godine. U četvrtak su cijene nafte na oba tržišta pale na najnižu razinu od kraja lipnja, da bi se cijena nakon toga malo oporavila, ublaživši gubitke na tjednoj razini.
 
Premda su OPEC+ članice prošli tjedan odlučili smanjiti proizvodnju u prvom kvartalu iduće godine za otprilike 700 tisuća barela dnevno, to nije podržalo cijene nafte jer je paralelno SAD postao najveći globalni proizvođač nafte. Povrh toga, pad uvoza od strane Kine rezultirao je nesrazmjerom u odnosu ponude i potražnje, pa je pad cijene logična posljedica.
 
Takav bi se odnos ponude i potražnje mogao nastaviti, s obzirom na to da je rast najvećih svjetskih gospodarstava usporen, dok zemlje koje nisu članice OPEC+ povećavaju proizvodnju nafte. Unatoč napetostima povezanim s ratom u Palestini i strahovima od smanjenja proizvodnje OPEC+, cijene sirove nafte trebale bi završiti 2023. s najoštrijim godišnjim padom od 2020.
 
Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF pale su ispod 37 €/MWh, najniže u više od dva mjeseca, usred znakova pada potražnje i dokaza obilne ponude. Zimske temperature na kontinentu vratile su se na razine umjereno iznad sezonske norme nakon oštrog zahlađenja početkom prosinca, održavajući potražnju za plinskim intenzivnim grijanjem daleko ispod ekstrema.
 
Posljedično, tržište smatra da će trenutne razine velikih zaliha pružiti snažnu zaštitu od rizika nestašice opskrbe na kontinentu ako temperature neočekivano postanu niže. Najnoviji podaci pokazali su da će europske zalihe plina ostati blizu najviših vrijednosti svih vremena do početka siječnja. U međuvremenu je smanjena kupnja plina u Kini snizila cijene LNG-a za ključne euroazijske uvozne terminale, uključujući europsko nizozemsko čvorište.

Jača kineska potražnja

Cijene pšenice na CBOT-u porasle su prošlog tjedna, na bazi prodaje američke pšenice Kini, što je onda iskoristilo tržište za prodaju i uzimanje profita. USDA je pomno pratio ABARES i statistiku Kanade za australske i kanadske usjeve, a ostali su nepromijenjeni za Argentinu na 15 milijuna tona, blizu procjene BAGE-a od 14,7 milijuna tona. Unatoč golemim ponudama crnomorske pšenice egipatskom GASC-u, daleko ispod vrijednosti EU-a, plus isporuke EU-a koje još uvijek zaostaju za izvozom prošle godine za 18 posto, pšenica MATIF uspjela je tjedan zatvoriti u porastu.
 
Razlog je taj što sjetva pšenice u Francuskoj još nije gotova. Pored toga, Francuska je isporučila samo 3,2 milijuna tona od 10 milijuna tona svoga viška, što bi moglo dovesti do oštrog porasta zaliha. Kineski apetit, potencijalni uvoz iz Indije i nadolazeće loše vremenske prilike u Rusiji bit će u središtu pozornosti, ali prognoza USDA o egipatskom uvozu na najnižoj razini u desetljeću je značajna.
 
Cijene kukuruza nisu se mnogo promijenile na CBOT-u na tjednoj razini. Izvozna prodaja SAD-a porasla je za 35 posto u odnosu na prošlu godinu, tjedna proizvodnja etanola porasla je za šest posto, brazilski futuresi dosegnuli su najvišu razinu od travnja, a zabilježen je nagli pad prodaje sjemena Safrinhe u odnosu na prošlu godinu.
 
CONAB je smanjio svoju procjenu uroda brazilskog kukuruza na 118,5 milijuna tona vs 129 milijuna tona koliko procjenjuje američki USDA. Argentinski urod i dalje je procijenjen na 55 milijuna tona. Uvoz u EU od listopada do rujna i dalje je manji za 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Čini se da se ukrajinski koridor drži, a procjene izvoza iz Ukrajine su 21 milijuna tona.
 
Generalno, porast brazilskih cijena i neizvjesnost usjeva daju nadu za američki izvoz, ali Argentina, Južna Afrika i Ukrajina pomoći će popuniti prazninu. Međutim, također se govori da bi kineska potražnja mogla biti daleko iznad USDA brojke, što bi moglo biti bullish za cijene.
 
Kod soje, trenutno se sve svodi na Južnu Ameriku. Zbog loših vremenski prilika, procjene uroda u Brazilu se smanjuju na razinu od 160 milijuna tona, što je i dalje rekordno, dok je Argentina na 50 milijuna tona. Sjetva u Brazilu dosegla je 83 posto dovršenosti, dok je sjetva u Argentini dovršena na 52 posto planiranih površina.
 
Najveći svjetski uvoznik soje Kina, u studenom je uvezla 7,85 milijuna tona soje, čime je ukupna količina za 12 mjeseci od prosinca do studenog porasla na 102,4 milijuna tona. Brazilsko vrijeme ostaje zagonetka, za neke se to smatra manjim problemom, za druge je problem značajniji (što čini tržište). Neto južnoamerička proizvodnja, kako je prikazuje USDA, je velika, što će biti bearish za tržište ako se ostvari.
 
Globalno su središnje banke u listopadu kupile još 42 tone zlata. Kina je i dalje lider u kupnji. Narodna banka Kine dodala je još 23 tone zlata u svoju riznicu u listopadu, proširujući svoje službene rezerve 12. mjesec zaredom. Od početka godine Narodna banka Kine povećala je svoje rezerve za 204 tone, a dodala je 255 tona otkako je nastavila sa službenom kupnjom u studenom 2022. Do kraja listopada Kina je službeno držala 2.215 tona zlata, četiri posto svojih ukupnih rezervi. Većina trgovaca vjeruje da Kinezi još uvijek drže više zlata nego što je zabilježeno u knjigama.

 

 

 
05. svibanj 2024 15:53