Biznis i politika
StoryEditor

Cijena nafte na silaznoj putanji, pala ispod 84 dolara

02. Svibanj 2024.
foto Getty Images/istockphoto
Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u. 
 
Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u srpnju bila viša za 40 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,84 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,89 dolara.
 
Na američkom se tržištu barelom s rokom isporuke u lipnju danas trgovalo po 27 centi višoj cijeni, od 79,27 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,93 dolara.
 
Trgovce je u srijedu uznemirio neočekivano veliki rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 7,3 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike. Analitičari su očekivali daleko skromniji rast, za 1,1 milijun barela.
 
- Zalihe nafte stvarno su jako porasle, a u ovo doba godine trebale bi padati budući da više barela odlazi u preradu - tumači Bob Yawger iz japanske banke Mizuho.
 
Sumorno raspoloženje potvrdile su i naznake američke središnje banke da vjerojatno neće sniziti kamatne stope prije jeseni zbog tvrdokorno visoke inflacije. Viši troškovi zaduživanja kroz dulji vremenski rok koče gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.
 
Silazni trend zakočili su u četvrtak signali iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika da bi mogli ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine.
 
OPEC+ još nije službeno razgovarao o ograničavanju opskrbe i nakon 1. srpnja, ali mogao bi donijeti takvu odluku ako potražnja ne ojača, rekla su za Reuters tri izvora u skupini.
 
Potporu cijenama pružila su danas i nagađanja da bi Washington mogao iskoristiti povoljni trenutak i početi kupovati naftu za strateške rezerve, kao što je bio i najavio.
 
- Tržište nafte poduprla su nagađanja da će, ako cijena barela na američkom tržištu padne ispod 79 dolara, SAD krenuti s punjenjem strateških rezervi - rekao je Hiroyuki Kikukawa iz NS Tradinga.
 
Washington je objavio da planira obnoviti rezerve, nakon povijesne prodaje u 2022. godini, odredivši cjenovni limit od 79 dolara. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 66 centi, na 87,17 dolara.
15. svibanj 2024 04:29