Biznis i politika
StoryEditor

EK signalizira provjeru mađarskog oporezivanja stranih maloprodajnih tvrtki

05. Travanj 2024.
Europska komisija, Bruxelles, EUfoto Shutterstock

Europska komisija planira pomno proučiti pritužbu na mađarsko oporezivanje maloprodajnih tvrtki i poduzeti ‘odgovarajuće‘ proceduralne korake, nakon prigovora austrijske vlade i maloprodajne tvrtke Spar, prema pismima u koja je Reuters dobio uvid.

Porezi na maloprodajne lance u Mađarskoj rastu otkako je vlada uvela poseban porez u 2020. i porezna stopa sada iznosi do 4,5 posto prihoda, naveo je glavni izvršni direktor Spar Austria Hans Reisch u pismima Komisiji od 4., 11. i 20. ožujka.

Porez diskriminira strane trgovce u Mađarskoj i zato krši zakone EU-a, ustvrdio je čelnik austrijske kompanije u pismima europskoj povjerenici za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager, povjereniku za unutarnje tržište Thierryju Bretonu i povjereniku za gospodarstvo Paolu Gentiloniju.

- Maloprodajne tvrtke u stranom vlasništvu, uključujući Spar Hungary (...) svrstane su u najviši porezni razred posebnog poreza - napisao je Reich. ‘Mađarska konkurencija u franšiznim lancima kontinuirano pak uživa prednost nižih poreznih stopa (od 0 do 1 posto)‘, stoji u pismu.

U takvom poreznom okruženju trgovci posluju s gubitkom jer su profitne marže u sektoru maloprodaje niže od 4,5 posto, dodao je Reisch. 

Mađarska vlada nije odmah odgovorila na upit Reutersa da komentira pisma.

Krajem siječnja austrijski ministri gospodarstva i vanjskih poslova istaknuli su u pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen da mađarska porezna politika nesrazmjerno utječe na profitabilnost poslovanja stranih maloprodajnih trgovaca.

- Republika Mađarska slijedi pristup koji je u suprotnosti sa ciljem unutarnjeg tržišta, uz ozbiljne negativne posljedice po trgovce hranom iz drugih država članica EU-a - napisali su ministri u pismu u koje je Reuters dobio uvid.

Komisija je na upit o pritužbi Austrije odgovorila da su ‘službe Komisije dobile pritužbu na porez koji u Mađarskoj plaćaju maloprodajne tvrtke i analizirat će ga i voditi računa da se poduzmu odgovarajući koraci, u skladu s procedurom‘.

27. travanj 2024 23:38