Klub izvoznika
StoryEditor

Aktivnosti AKD-a u Sloveniji

25. Kolovoz 2022.

Europski sustav sljedivosti duhanskih proizvoda

Uprava Republike Slovenije za javna plačila Ministarstva financija je na petogodišnje razdoblje odabrala AKD i ED Solutions za izdavatelja jedinstvenih identifikacijskih oznaka za jedinična i agregirana pakiranja duhanskih proizvoda. Riječ je o integralnom dijelu cjelovitog europskog sustava sljedivosti, a ovakav način povezivanja i označavanja omogućava nadzornim tijelima praćenje puta kutije cigareta ili drugog duhanskog proizvoda od tvornice ili države u koje su proizvedeni do krajnjeg prodajnog mjesta. Nastavak je to uspješne suradnje jer je sustav prvi puta uspostavljen u svibnju 2019. godine, čime je Republika Slovenija primijenila Provedbenu uredbu komisije (EU)2018/574 o tehničkim standardima za uspostavu i rad sustava sljedivosti duhanskih proizvoda.

Podsjetimo, AKD je kao hrvatski izdavatelj predvodnik u Europskoj uniji u procesima razvoja, čime je pozicionirao RH kao prvu članicu koja je još 2019. objavila službenu verziju sustava i započela s registracijom poslovnih subjekata.

Projekti razvoja pametnih gradova i integriranih prometnih rješenja

Sudjelovanjem u projektima razvoja pametnih gradova i integriranih prometnih rješenja na području Europe, kao i provođenjem kompleksnih procesa tiska, AKD kontinuirano potvrđuje svoju poziciju u specifičnim tržišnim nišama, važnim za provođenje digitalnih ciljeva EU-a.

Tako je AKD zajedno sa slovenskim partnerom Kartsistemi dionik projekta digitalizacije javnog prijevoza Slovenije koji pridonosi pametnom upravljanju prometom. AKD-u je povjerena izrada jedinstvenih kartica za Ministarstvo infrastrukture Slovenije u sklopu nacionalnog projekta IJPP – 'Integrirani javni prijevoz putnika', koji je kao dio prometne politike u području održive mobilnosti uspostavljen s ciljem osiguravanja učinkovitog i pristupačnog javnog prijevoza. Jedinstvena beskontaktna karta s elektroničkim čipom omogućuje korištenje IJPP karte i namijenjena je pružateljima gradskog i međumjesnog cestovnog te željezničkog javnog prijevoza putnika u Sloveniji.

Osim sudjelovanja u projektima od nacionalne važnosti za Sloveniju, AKD-u je povjerena i izrada gradske kartice Urbana za Ljubljanu, koja ovaj grad svrstava među prve u Europi po uvođenju objedinjene naplate gradskih usluga i modernog elektroničkog sustava plaćanja. Riječ je o pametnoj kartici koja omogućuje bezgotovinsko plaćanje gradskih, integriranih i međugradskih linija javnog prijevoza, parkiranja, usluga BicikeLJ sustava te vožnje električnim vozilima, kao i usluge Gradske knjižnice Ljubljana, a planirano je i uvođenje opcije naplate posjete muzejima, sportskim ustanovama i kulturnim događanjima.

Petrol i Aircash platne kartice

Da AKD tržištu nudi provjerenu kvalitetu najvećeg personalizacijskog centra u ovom dijelu Europe certificiranog sukladno PSI card production za VISA, Mastercard i Diners Club portfelj, uvjerila se i tvrtka Petrol d.d. za koju su izrađene kartice za plaćanje na benzinskim crpkama.

Petrol platne kartice su namijenjene pravnim osobama, koriste se za plaćanje svih roba i usluga namijenjenih vozilu i olakšavaju upravljanje voznim parkom i povezanim poslovnim troškovima.

Osim platnih kartica za gorivo, AKD je za svoj kupca Aircash izradio platne kartice za slovensko tržište koje je prepoznalo uslugu koju nudi ovaj fintech i oduševilo se mogućnostima Aircash digitalnog novčanika. 

Europske zdravstvene iskaznice

AKD se pokazao kao pouzdan, brz i fleksibilan poslovni partner i Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s kojim je potpisan ugovor za europske kartice zdravstvenog osiguranja. Projekt se sastoji od izrade, personalizacije i isporuke kartica te izvođenja usluga potrebnih za izdavanje i distribuciju 1.800.000 ugovorenih primjeraka europskih kartica zdravstvenog osiguranja slovenskim državljanima.

Poštanske marke Slovenije – na prestižnim natjecanjima za najljepšu marku

Niz godina je AKD prisutan na filatelističkom tržištu Slovenije kroz osiguravanje cjelokupnog procesa izrade poštanskih maraka za Poštu Slovenije, koja su kontinuirano nagrađivana i visoko plasirana na prestižnim natjecanjima.

Egmont izdanjima uveseljavamo male čitatelje

Već gotovo 30 godina AKD surađuje s Egmontom, najvećim europskim izdavačem dječjih knjiga i časopisa poznatih svjetskih brendova poput Disney, Peppa Pig, Minecraft, Maša i Medvjed, National Geographic, Moj mali poni…  a najljepši svjetski i domaći dječji likovi i priče potiču maštu i znatiželju i osobni razvoj najmlađih čitatelja.

25. travanj 2024 03:58