Klub izvoznika
StoryEditor

Oporavak automobilskog tržišta osjetio se na rezultatima prvoga kvartala

29. Travanj 2023.
Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastikafoto Ratko Mavar
Grupa je u prvom tromjesečju ostvarila 33,1 milijun eura poslovnih prihoda, neznatno manje nego lani u isto vrijeme, a prihodi matične tvrtke AD Plastika d.d. istodobno su porasli 8,2 posto

Rezultati poslovanja AD Plastik Grupe u prvom ovogodišnjem tromjesečju napokon ukazuju na lagani oporavak u opskrbi poluvodičima na europskom tržištu, što je rezultiralo i povećanjem narudžbi kupaca. To se odrazilo i na brojeve. Grupa je u prvom kvartalu imala poslovne prihode u iznosu od 33,1 milijun eura, tek neznatno manje nego u istom lanjskom razdoblju, a matična tvrtka AD Plastik d.d. prihode je povećala 8,2 posto, na 25,4 milijuna eura. Neto dobit Grupe skočila je čak 789 posto te je iznosila 680 tisuća eura.

– S obzirom na geopolitičku situaciju te znatno niže prihode i aktivnosti na ruskom tržištu rezultati Grupe su očekivani, ali znatno je smanjen udio s tog tržišta u ukupnim prihodima grupacije pa iznosi svega 7,21 posto. Unatoč okolnostima i situaciji u kojoj jedna ruska tvornica ne radi, a druga proizvodi sa smanjenim kapacitetima, važno je napomenuti da su ruska društva promatrana kao cjelina samoodrživa i financijski neovisna o matičnom društvu – naglasio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

Tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca AD Plastik ugovorio je novih poslova u vrijednosti od 95 milijuna eura, što daje razloga za umjereni optimizam za iduće razdoblje.

– Pred nama je razvojna godina i potpuno smo usmjereni na kvalitetnu pripremu ugovorenih poslova, s obzirom na to da je tijekom 2024. godine planiran početak serijske proizvodnje gotovo svih projekata ugovorenih tijekom ove i prošle godine – rekao je Došen. 

18. travanj 2024 23:54