Lider invest
StoryEditor

Započeo Lider invest Novska: Bez razvoja poduzetništva nema niti razvoja grada

04. Svibanj 2023.
Lider invest istokfoto Rene Karaman

– Bez razvoja poduzetništva nema niti razvoja grada, jer kako se razvija poduzetništvo, tako treba razvijati i ostale segmente, kako bismo male gradove poput Novske učinili poželjnima za život, pogotovo mladima. Kako raste Novska, raste Sisačko-moslavačka županija, a onda i cijela Hrvatska – rekla je Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske, u uvodnom dijelu investicijskog skupa Lider invest koji svoj ovogodišnji ciklus započinje danas u Novskoj.

Istaknula je i da je Novska dugi niz godina temeljila svoje gospodarstvo na razvoju drvne industrije, ali i tekstilne i metalne, a od 2018. godine razvija se kao središte gaming industrije.

image

Marija Kušmiš

foto Rene Karaman

– Pronašli smo nišu budućnosti, ali isto tako svojim mjerama nastojimo biti podrška svakom poduzetniku i obrtniku. Iako poduzetništvo nije lako, tu su lokalne jedinice i politika koji svakako trebaju biti podrška poduzetnicima – objasnila je Kušmiš.

Bojana Božanić Ivanović, direktorica Lidera, istaknula je pozitivan primjer Grada Novske koji se poticajnim mjerama okreće investicijama, a bilježi i rast novootvorenih obrta i startupova.

– Kad smo krenuli s projektom Lider invest prije osam godina, želja nam je bila obići što više hrvatskih gradova, ohrabriti poduzetnike da krenu s ulaganjem. Osmislili smo natječaj i nagrade koji će dodatno obilježiti veliki poduhvat hrabrih koji su odlučili na investiranje. Jer poduzetnici nisu samo lideri u svojim kompanijama, oni su vrlo važni za cijelu zajednicu. Efekt investicija itekako se osjeti u jedinicama lokalne samouprave, u proračunu kroz povećanje prihoda od poreza i prireza, u privlačenju novih stanovnika, razvoju znanja i tehnologija između kompanija – objasnila je Božanić Ivanović.

image

Bojana Božanić Ivanović

foto Rene Karaman

Međutim, Sisačko-moslavačka županija još uvijek zaostaje u odnosu na prosjek Hrvatske te je nužno investirati kako bi se podržao rast i porastao standard stanovništva, rekao je Tihomir Babić, predsjednik Županijske komore Sisak.

– SMŽ prošla je brojne izazove zbog potresa 2020. godine. Unatoč tomu, SMŽ ima veliki potencijal za gospodarski razvoj. Zbog toga smo ovdje danas, kako bismo razgovarali o većim ulaganjima u ovom dijelu zemlje. Uvjeren sam da će ovaj forum biti koristan i da će nova saznanja potaknuti na akciju – rekao je Babić.

image

Tihomir Babić

foto Rene Karaman

Mihael Jurić, zamjenik župana SMŽ, istaknuo je i problem nedovoljne infrastrukturne povezanosti (autocesta i željeznice) dijela županije do gradova Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice. Razlike u povezanosti, ali i razvoju tog dijela županije u odnosu na gradove Popovaču, Kutinu i Novsku moramo maksimalno smanjivati, rekao je Jurić.

– Poduzetnici svojim plaćama i prihodima pune proračun, a političari im trebaju omogućiti razvoj da dodatno zapošljavaju, da razvijaju poslovanje i društvo. Moraju imati razumijevanja u kreiranju politika – dodao je Jurić.

O preprekama za stvaranje pozitivnog investicijskog okruženja, ali i o tome kako ukloniti te prepreke, na panel-raspravi govorit će Matt Darko Sertić, osnivač i direktor sisačke tvrtke Applied Ceramics, Zlatko Redžić, direktor novljanske tvrtke Metaflex, Stjepan Šmit, vlasnik i direktor kutinske tvrtke Šmit Electronic, Ella Jagodin, HR menadžerica u novljanskoj tvrtki Ante Mijić-Quercus, te Vida Iličić, ravnateljica Razvojne agencije Grada Novske – NORA. Panel će moderirati Liderova urednica Manuela Tašler.

image

Lider invest istok

foto Rene Karaman

Obilaskom hrvatskih regija i održavanjem investicijskih mini foruma, Lider već sedam godina nastoji poduzetnicima pružiti potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima finacniranja te otvaramo raspravu o dosad pokrenutim projektima.

Poduzetnici također imaju priliku nominirati svoja ulaganja i postati kandidati za nagradu Lider invest, koju će Lider ove godine dodijeliti 10. listopada na svečanoj završnoj manifestaciji u Zagrebu.

25. travanj 2024 06:42