Lider trend
StoryEditor

Siroti Brad Pitt u filmu punom mačističkog pretjerivanja

07. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

‘Fury’ je pokupio većinom dobre ocjene kritike, ali razlog tomu – ostaje misterij. To je film koji želi biti shvaćen ozbiljno.

Ozbiljna je i tema: u travnju 1945. petorica američkih vojnika u tenku kao dio savezničkih trupa privode jednu povijesnu strahotu kraju. No od silne ozbiljnosti redatelj kao da je zaboravio svoj posao, a rezultat su scene koje gomilaju izlizane klišeje i tipske likove.

Za Ayera rat je pakao koji ‘pretvara dječake u muškarce’ mimo njihove volje, u kojem razum zadržavaju samo oni koji strah potisnu pod fasadu hrabrosti. Nažalost, prva transformacija svedena je tek na suzne oči jednoga neraspisanog karaktera, a siroti Pitt kao paradigma potonje može tek povremeno duboko udahnuti jer redatelj ne nalazi kompleksnijeg rješenja za prikazivanje emocija. Rat je, nadalje, i mačističko pretjerivanje, povod za isprazno filozofiranje (‘Ideali su miroljubivi, povijest je nasilna’), ali i prilika da se podsjetimo da humanost postoji, jer i u Njemačkoj je – gle čuda! – bilo i dobrih ljudi.

U suženoj viziji to je rat. No rat su i nijanse, beskraj karaktera, emocija, politika i situacija – kompleksnost koju ‘Fury’ ne uspijeva ni zagrebati, gušeći se u vlastitoj ozbiljnosti, važnosti i velikim idejama.

Redatelj: David Ayer

Uloge: Brad Pitt, Shia LeBeouf, Logan Lerman, Jon Bernthal

Velika Britanija, Kina, SAD, 2014.

134‘

Ocjena: 2/5

01. svibanj 2024 23:39