Hrvatska
StoryEditor

HPB: Preuzimanje vlasništva HPB-a nad Sberbankom dodatno će ojačati poziciju banke na tržištu

02. Ožujak 2022.
Piše: Antonija Knežević

Sberbank Europe sa sjedištem u Austriji bit će likvidirana u skladu s lokalnim stečajnim postupkom, dok je udjele njene hrvatske podružnice preuzela Hrvatska poštanska banka, slovenske podružnice Nova Ljubljanska banka, srpske AIK banka, banjalučka je prešla u ruke Vlade RS, dok je Sberbank BiH preuzela ASA Banka. Klijenti Sberbanke u Mađarskoj u narednih 10 dana dobit će kompenzaciju do 100 tisuća eura za svoje štedne uloge.

Rezultat je to sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu, kojima je Sberbanka u Europi gurnuta u propast. Do trenutka povlačenja depozita od strane klijenata, Sberbank je u Europi imala oko 800 tisuća klijenata, gotovo 4000 zaposlenih i 13 milijardi eura vrijednu imovinu.

Sberbank je ranije planirala prodati svoje opeeracije u Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji za 500 milijuna eura, no taj proces se nije uspio završiti prije napda na Ukrajinu i sankcija Rusiji.

Do preuzimanja podružnice Sberbanke, HPB je bila šesta po veličini banka u Hrvatskoj, s udjelom od 5,65 posto i imovinom vrijednom 27,9 milijardi kuna, a Sberbanka je imala 11 milijardi kuna imovine. S ovim preuzimanjem HPB će povećati svoj udjel na hrvatskom tržištu te sustići Raiffeisen banku koja je do sada držala petu poziciju po veličini imovine.

Hrvatska udruga banaka pozdravila je brzu i kvalitetnu rekaciju Vlade RH i HNB-a u suradnji s jedinstvenim sanacijskim odborom, a koja je rezultirala preuzimanjem Sberbanka u Hrvatskoj od stane HPB-a.

- Bankarski sektor u Hrvatskoj je jedan od najrazvijenijih u području Jugoistočne Europe te među ponajbolje kapitaliziranim u svijetu s postotkom adekvatnosti kapitala od 25 posto. Preuzimanje vlasništva HPB-a nad Sberbankom dodatno će ojačati poziciju banke na tržištu, a što će pozitivno utjecati na cjelokupni sektor. Naime, poznato je da je u Hrvatskoj već prisutna kvalitetna konkurencija na bankarskom tržištu te da banke shodno tome povećavaju svoju efikasnost uz zadržavanje visoke razine profitabilnosti. Zaključno, Hrvatska ima stabilan bankarski sustav zbog odgovorne politike poslovanja i kvalitetnog upravljanja štednjom svojih klijenata, koja je sigurna u svim bankama koje posluju u Hrvatskoj – naveli su iz Hrvatske udruge banaka.

Inače, stampedo štediša i povlačenje depozita iz banke kakvo smo svjedočili posljednjih dana u Hrvatskoj je viđeno prije više od 20 godina kada su klijenti Riječe banke u jednom danu podigli 43 miljuna EUR ušteđevine. Vlada je tada ušla u vlasničku strukturu banke te ju kasnije prodala Erste banci. 

15. rujan 2024 16:49