Studentski Lider klub
StoryEditor

Promjene u 2024: Rastu studentske satnice, porezni limiti, ulaganja u istraživanje…

12. Siječanj 2024.
Novost su i digitalne diplome, najavljen je novi pravilnik o studentskoj prehrani, a mijenjaju se i kriteriji financiranja obrazovnih ustanova

Osim povećanja plaća u javnom i privatnom sektoru, nova je godina donijela promjene i za studentske prihode. Naime, s prvim danom siječnja minimalna satnica koju poslodavci moraju ponuditi za studentski rad porasla je s 4,38 eura na 5,25 eura.

Također, porezni limit za studente, odnosno maksimalan iznos koji studenti mogu zaraditi studentskim radom u jednoj godini i pritom ostati porezna olakšica roditeljima od sada će iznositi 3360 eura, za razliku od dosadašnjih 3185,38 eura. S druge strane, neoporezivi limit za studente koji više nisu porezna olakšica roditeljima povećan je s 9556,18 na 10.080 eura.

U studentskom i akademskom svijetu novost su i digitalne, e-diplome, uvedene da bi zaustavile krivotvorenje diploma. Tako će se nove diplome, ali i one izdane u posljednjih četrdeset godina, od ove godine spremati u digitalnu nacionalnu evidenciju diploma. I učenici će uz svjedodžbe dobivati i one u elektroničkom obliku. U istom tonu u novoj godini nastavlja se također projekt e-sveučilišta.

Što se tiče financiranja obrazovnih institucija, točnije, fakulteta i instituta, od početka ove godine novac iz proračuna moći će dobiti isključivo na temelju rezultata koje ostvaruju u području dostignuća i suradnji. Međutim, kako prenosi portal Studentski.hr, ove će se godine na sveučilištima povećati iznos ulaganja u istraživačke i inovacijske kapacitete, a najavljen je i novi pravilnik o studentskoj prehrani. 

27. travanj 2024 01:12