Tehno
StoryEditor

Kako 9 uspješnih ‘climate tech‘ jednoroga transformiraju industrije i grade održiviju budućnost

08. Srpanj 2023.

Tijekom posljednjih godina, osim što su u fokusu javnosti i investitora razne tehnološke tvrtke, pažnju sve više privlače i tvrtke koje se bave razvojem ‘zelene‘ tehnologije, odnosno kompanije usmjerene na održivost i rješavanje klimatskih promjena. U svijetu se tako pokreću brojni klimatsko-tehnološki startupovi, a njih čak 83 već su dostigli status jednoroga - tvrtki vrijednih više od milijardu dolara.

Od navedena 83 klimatsko tehnološka jednoroga koji djeluju diljem svijeta, a čija se ukupna vrijednost procjenjuje na više od 180 milijardi dolara, portal Netguru izlistao je njih devet koji su svojim rastom, ali i utjecajem, pioniri cijelog climate tech startup ekosustava. Njihova je uloga u suočavanju s ekološkim izazovima, ali i promicanju održivih rješenja, ključna.

Northvolt, Švedska

Godina osnivanja: 2016.

Vrijednost: 11,8 milijardi dolara

Sa sjedištem u Stockholmu, podružnicama u Skandinaviji, Poljskoj i SAD-u te tržišnom vrijednošću od 11,8 milijardi dolara, Northvolt se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih litij-ionskih baterija za električna vozila i sustava za pohranu energije. Do 2030. godine tvrtka se obvezala proizvoditi baterije od 50 posto recikliranih materijala, a do tada planira smanjiti svoj ugljični otisak za 90 posto.

Tvrtka Northvolt Ett, odakle Northvolt isporučuje baterije za električne automobile, ujedno je i prva gigatvornica u gradu Skellefteå u sjevernoj Švedskoj, upogonjena na stopostotnoj obnovljivoj energiji.

Zaključno s 2022. godinom, Northvolt je zabilježio narudžbe u vrijednosti od 55 milijardi dolara, osam milijardi dolara osiguranog kapitala i 4100 zaposlenika (s još nekoliko stotina otvorenih pozicija) iz 114 zemlje.

Octopus Energy, Ujedinjeno Kraljevstvo

Godina osnivanja: 2015.

Vrijednost: 5 milijardi dolara

Londonski dobavljač obnovljive energije Octopus Energy napaja više od pet milijuna kućanstava i tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama, uključujući i SAD, koristeći sto posto zelenu električnu energiju. U svojoj mreži ima više od 400 zelenih generatora energije, a u sklopu startupa još djeluju i istraživački centar Octopus Electric Vehicles, vlasnička tehnološka platforma za upravljanje energijom Kraken Flex i drugi.

Kako sami kažu, cilj im je energiju učiniti ‘jednostavnom, pristupačnom i boljom za planet‘. Ljudi s električnim automobilima vole Octopus Energy jer nude jeftine tarife za punjenje automobila noću.

Climeworks, Švicarska

Godina osnivanja: 2009.

Vrijednost: 2,2 milijarde dolara

Stručnjaci za klimatske promjene smatraju da se emisije ugljikovog dioksida iz atmosfere neće moći u potpunosti smanjiti bez djelovanja tehnologije, stoga neka svjetska poduzeća na tome već naveliko rade. Jedan od njih, švicarski Climeworks, među predvodnicima je razvoja tehnologije izravnog hvatanja ugljikovog dioksida (engl. direct air capture technology - DAC), što se pokazalo kao ključan alat za ublažavanje učinaka klimatskih promjena. Inovativna DAC tehnologija koju razvija Climeworks hvata CO2 izravno iz atmosfere i zatim ga pohranjuje pod zemljom ili ga prenamjenjuje za potrebe industrije.

Iz Climeworksa upozoravaju da, ako želimo zaustaviti globalno zatopljenje, do 2100. godine moramo ukloniti milijarde tona CO2 iz zraka, stoga neprestano povećavaju kapacitete svojih DAC postrojenja u Švicarskoj i na Islandu. Za to su prošle godine osigurali 650 milijuna dolara investicije i postali tvrtka-jednorog.

Infarm, Njemačka

Godina osnivanja: 2013.

Vrijednost: milijarda dolara

Berlinski Infarm razvija vertikalne sustave za uzgoj voća i povrća bez pesticida i utjecaja na okoliš, koji se mogu instalirati u trgovinama, restoranima i skladištima. Usput prikupljaju podatke kako bi mogli podešavati idealne uvjete za rast biljki, poput, primjerice, vlažnosti zraka, temperature i svjetlosti.

Infarm je postao jednorog, odnosno njegova je vrijednost premašila milijardu dolara u prosincu 2021. godine, nakon investicijske runde od 200 milijuna dolara. Time je Infarm također postao prvi europski jednorog koji se bavi vertikalnim uzgojem biljaka, tj. urbanom poljoprivredom.

Volocopter, Njemačka

Godina osnivanja: 2011.

Vrijednost: 1,7 milijardi dolara

U Njemačkoj djeluje i Volocopter, tvrtka koja razvija električne zračne taksije, koji svojim izgledom podsjećaju na helikoptere. Misija Volocoptera je, naime, potpuno transformirati gradski prijevoz i učiniti ga bržim, ekološki prihvatljivijim i prikladnijim za ljude. To nastoji razvojem svoga električnog ‘letećeg‘ taksija. Kako bi dodatno unaprijedio svoju tehnologiju i predstavio svoje nove taksije na tržištu, Volocopter je do sada razvio partnerstvo s nizom tvrtki, uključujući svjetski poznate tvrtke Daimler i Intel.

Sve veći interes i potencijal za električne leteće taksije potvrđuje i činjenica da je Volocopter za svoju tehnologiju primio značajna ulaganja od vodećih tvrtki rizičnog kapitala, postavši tako jednorog, danas vrijedan 1,7 milijardi dolara. Plan mu je do ljeta 2024. godine pokrenuti komercijalne usluge svojih taksija u Parizu. Osim zračnih taksija, tvrtka razvija i teretne dronove te putničke zrakopolove većeg dometa.

StoreDot, Izrael

Godina osnivanja: 2012.

Vrijednost: 1,5 milijardi dolara

Kao negativna strana električnih automobila često se ističe sporo punjenje baterije te njihovo brzo pražnjenje, što smanjuje broj kilometara koje jedan električni automobil može prijeći za jedno punjenje baterije. Upravo tom problemu nastoji stati na kraj izraelska tvrtka StoreDot sa svojom inovativnom tehnologijom brzog punjenja električnih vozila. Zanimljivo je da je u tvrtku prošle godine uložio Volvo Cars Tech Fund, fond rizičnog kapitala istoimenog švedskog proizvođača automobila, a i sam Volvo do 2030. nastoji postati proizvođač ‘čistih‘, električnih automobila.

Iduće godine StoreDot planira pokrenuti masovnu proizvodnju baterija koje će omogućiti punjenje za 100 milja (161 kilometar) vožnje u samo pet minuta.

Enpal, Njemačka

Godina osnivanja: 2017.

Vrijednost: 1,1 milijarda dolara

S misijom demokratizacije obnovljive energije, njemački Enpal nudi pristupačna rješenja leasinga solarne energije za kućanstva. Djeluju u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj gdje su se udružili s lokalnim instalaterima i pružateljima usluga, a sve kako bi kupcima pojednostavili postavljanje i održavanje solarnih panela. Svoje usluge nude objedinjene u pretplatničke pakete.

Stoga ne čudi da je 2020. godine u Enpal uložio fond za klimatsku tehnologiju Princeville, u kojemu je na mjestu savjetnika slavni glumac Leonardo DiCaprio. Prošle godine u prosincu tvrtka je osigurala dodatnu investiciju od 215 milijuna eura, i to samo nekoliko tjedana nakon investicije od 885 milijuna eura, zahvaljujući kojoj je stekla status jednoroga.

Aurora Solar, Sjedinjene Američke Države

Godina osnivanja: 2013.

Vrijednost: 3,8 milijardi dolara

Koristeći automatizaciju, 3D modeliranje, umjetnu inteligenciju te brojne druge tehnologije, američki startup Aurora Solar sa svojom SaaS platformom (engl. software as a service) stručnjacima za solarnu energiju pruža alate za projektiranje, izgradnju i preciznije praćenje performansa solarnih panela i sustava. Na primjer, s Aurorom korisnici mogu na jednom mjestu odrediti koliko solarnih panela stane na jednu zgradu i koliko energije mogu proizvesti.

Godinama prije nego što je počela prikupljati vanjske investicije, Aurora Solar je bila tzv. bootstrapped tvrtka, odnosno samostalno je financirala razvoj, a status jednoroga uživaju već više od dvije godine.

OCSiAI Group, Luksemburg

Godina osnivanja: 2009.

Vrijednost: 2 milijarde dolara

Zahvaljujući razvoju vlastite napredne tehnologije u proizvodnji ugljikovih nanocijevi s jednom stijenkom, koje se široko primjenjuju u elektronici, energetici i transportu, luksemburška grupacija OCSiAl jednorog je postala još 2019. godine. Najveći je (i prvi) masovni proizvođač ugljikovih nanocijevi, koje se, između ostaloga, koriste u proizvodnji baterija za električna vozila, a grupa uskoro planira izlazak na burzu.

Budući da njihova tehnologija predstavlja ogroman napredak u području naprednih materijala, više od 1500 tvrtki u više od 50 zemalja razvija nove tehnologije i proizvode upravo na temelju OCSiAlovim nanocijevima.

27. travanj 2024 10:00